Brussel: tweede helft december mogelijk twee vaccins goedgekeurd

De Europese Unie keurt mogelijk in de tweede helft van december al twee coronavaccins goed. Het gaat om de vaccins van BioNTech-Pfizer en van Moderna, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

ANP
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Als alles zonder problemen verloopt, kan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) de twee veelbelovende middelen al in de tweede helft van december voorwaardelijk toelaten, zei Von der Leyen na overleg met de regeringsleiders en staatshoofden van de EU over de coronacrisis. Aanvankelijk zullen er slechts heel kleine hoeveelheden van het vaccin beschikbaar zijn, zegt ze. “De grote aantallen komen pas later.”

Volgens premier Mark Rutte bieden de gunstige ontwikkelingen perspectief en wordt dat overal toegejuicht. Hij prees de toegevoegde waarde van gezamenlijk vaccins inkopen.

Russisch vaccin

Hongarije heeft al een eerste partij ontvangen van een Russisch vaccin, maar bij dat vaccin heeft de commissie bedenkingen. Het is niet goedgekeurd door de EMA en daardoor is niet duidelijk hoe het is gemaakt en is getest. “Inenten is een zaak van veiligheid en vertrouwen en dat is er alleen als EMA zich erover heeft gebogen,” zegt Von der Leyen.

Ze kondigde aan een vaccinatiecampagne voor te bereiden om de lidstaten te ondersteunen in de communicatie naar hun inwoners toe over het belang van vaccins. “Het is voor zelfbescherming en uit solidariteit,” zegt de Duitse die medicijnen heeft gestudeerd en enige tijd als arts heeft gewerkt. Het aantal mensen dat sceptisch is over vaccinaties zou in de EU toenemen.

De regeringsleiders en staatshoofden van de 27 EU-landen spraken ook over testbeleid. Rutte zei dat Nederland positief staat tegenover het voornemen wederzijds tests te gaan erkennen. “Dat is belangrijk voor de economie. We zeggen nu: niet reizen. Maar op een gegeven moment kan dat anders liggen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden