Brussel legt bom onder klimaatbeleid: groen stempel voor investeringen in gas en nucleair

Investeringen in gas- en kerncentrales zijn klimaatvriendelijk. Met dat standpunt, bedoeld om grote beleggers aan te sporen tot miljardeninvesteringen in deze twee energiebronnen, legt de Europese Commissie volgens milieubewegingen een bom onder haar eigen klimaatbeleid.

Frans Boogaard
Gascentrale in het Belgische Vilvoorde Beeld BELGA
Gascentrale in het Belgische VilvoordeBeeld BELGA

Het Commissiebesluit om investeringen in gas- en kerncentrales een groen stempel te geven, is vrijdagavond in alle stilte gemeld aan de lidstaten. Die kunnen tot 12 januari bezwaar maken. Tegen de voorzienbare storm van kritiek dekt Brussel zich in met voorwaarden. Zo moeten nieuwe kerncentrales aan de hoogste veiligheidseisen voldoen, moeten exploitanten uiterlijk in 2045 een bouwvergunning hebben en uiterlijk in 2050 een fatsoenlijke oplossing voor het hoogradioactieve kernafval.

Het Commissiebesluit is een grote overwinning voor de Franse president Macron, die Brussel achter de schermen al maanden het mes op de keel zet om kernenergie op de hitlijst van groene bronnen te krijgen. Duitsland, ook onder de nieuwe Bondsregering, is weer een groot voorstander van gas, minimaal als overgangsbron.

De twee Europese grootmachten weten zich gesteund door diverse Midden- en Oost-Europese landen, die net als Duitsland grote moeite hebben met de snelle overgang naar schone energie. Lidstaten als Oostenrijk, Griekenland en Luxemburg zijn weer fel tegen kernenergie. Oostenrijk is zo fanatiek dat het naar de Europese rechter wil stappen.

Geloofwaardigheid

Het grootste bezwaar van milieubewegingen is dat nieuwe gas- en kerncentrales, gefinancierd met steun van Brussel, een rem zetten op de ontwikkeling van écht schone bronnen als zon en wind.

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) liet zich eerder ook al kritisch uit. “Als de Commissie gas- en kernenergie formeel als groen beschouwt, kunnen we ‘Parijs’ op onze buik schrijven,” aldus Eickhout, doelend op de in Parijs gemaakte klimaatafspraak de temperatuurstijging tot 1,5 graad te beperken.

In hoeverre de Commissie als college heeft besloten over de nieuwe status van gas en kernenergie is onduidelijk. Het onderwerp stond op de agenda voor de laatste collegevergadering van 2021 op 22 december, maar is toen zonder discussie weer afgevoerd. Een Commissiewoordvoerder zei dat er nog wel dat jaar een besluit zou vallen.

Stabiele bron

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Klimaatcommissaris Frans Timmermans waren al eerder gewonnen voor het groene stempel voor gas en kernenergie. “Europa heeft naast zon en wind een stabiele bron nodig, nucleair, en voor de overgangsperiode gas,” aldus Von der Leyen in oktober, kort na een Europese top.

De kans dat tegenstanders in de Europese Raad een gekwalificeerde meerderheid op de been krijgen om het Commissiestandpunt nog te veranderen, is volgens ingewijden klein. Daarvoor zijn vijftien lidstaten nodig die samen 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen. De kans op een afwijzende meerderheid in het Europees Parlement zou iets groter zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden