Nieuws

Britten mogen weer naar terras, kapper en winkels

De Britse premier Boris Johnson heeft maandagavond versoepelingen aangekondigd in het coronabeleid van het Verenigd Koninkrijk.

Yelle Tieleman
Britse premier Boris Johnson houdt een persconferentie. Beeld REUTERS
Britse premier Boris Johnson houdt een persconferentie.Beeld REUTERS

Johnson liet tijdens een persconferentie in zijn ambtswoning weten dat vanaf 12 april meer ondernemingen en instellingen hun deuren mogen openen, inclusief kappers, schoonheidssalons, bibliotheken, campings, sportscholen, de terrassen van horeca en alle niet-essentiële winkels.

De premier beloofde ook vanaf deze maand experimenten met evenementen zoals sportwedstrijden of muziekuitvoeringen met een bepaald aantal toeschouwers.

Johnson zei zelf uit te kijken naar het bezoek aan de pub. “Ik zal volgende week zelf ook een pub bezoeken om een pint te drinken. Dat doe ik wel in alle voorzichtigheid. We moeten blijven waken voor het virus, zo blijkt uit de situatie in andere landen.”

Volgens de premier is het nog te vroeg om te bepalen of mensen in de zomervakantie naar het buitenland kunnen. Johnson benadrukte dat hij goede hoop heeft dat niet-essentiële reizen vanaf 17 mei weer kunnen worden hervat, maar zei geen valse hoop te willen geven. De premier voegde eraan toe dat hij wil voorkomen dat vakantiegangers het coronavirus mee naar huis brengen.

Duitsland strenger

Nederlanders die naar Duitsland reizen, krijgen vanaf vandaag te maken met strengere regels vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in ons land. Reizigers die vanuit Nederland de grens oversteken, moeten een negatieve coronatest kunnen tonen. Ook moeten ze hun reis digitaal aanmelden.

Het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, maakte gisteren bekend dat Nederland wordt aangemerkt als een hoogrisicogebied. Buurlanden Tsjechië, Polen en Frankrijk hadden die aanduiding eerder al gekregen.

Nederlandse reizigers moesten tot nu toe pas na 48 uur verblijf in Duitsland aantonen dat ze geen corona hadden. Er komen voor zover bekend geen strenge grenscontroles.

Voor mensen die in het grensgebied werken of studeren gelden aangepaste regels, zij hoeven niet elke dag een test te kunnen overleggen. Gisteren leidden de nieuwe maatregelen tot lange files van Nederlanders bij tankstations net over de Duitse grens.

Portugal versoepelt

Niet alleen het Verenigd Koninkrijk versoepelt, ook Portugal laat de teugels vieren. Gisteren gingen de middelbare scholen, musea en caféterrassen er weer open, met beperkingen. De lagere scholen waren half maart al heropend, de universiteiten volgen naar verwachting op 19 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden