Britten hamsteren uit vrees voor brexit zonder deal

Britten zijn massaal aan het hamsteren vanwege de dreiging van een no-dealbrexit uit de Europese Unie. Eén op de vijf inwoners van het Verenigd Koninkrijk heeft voor zo’n 400 euro aan eten, dranken of medicijnen ingeslagen, schrijft de Britse krant The Guardian op basis van een enquête.

Tom Kieft
Minister-president Boris Johnson Beeld AFP
Minister-president Boris JohnsonBeeld AFP

In totaal zou men in het Verenigd Koninkrijk voor zo’n 4,3 miljard euro aan producten hebben ingeslagen, nu een uittreden uit de EU zonder overeenkomst op 31 oktober steeds aannemelijker wordt. Voorspeld wordt dat een no deal in elk geval een korte periode voor tekorten zorgt. De Britse overheid belooft eventuele leveringsproblemen het hoofd te bieden.

Dierenvoer en tomatensaus

Gerust zijn de Britten er niet op. Drie kwart van de ondervraagden die extra spullen inslaan, gaf aan extra eten te hebben gekocht. Meer dan de helft van de respondenten had extra medicijnen gehaald en 46 procent had in de supermarkt dranken ingeslagen.

Ook bedrijven proberen leveringsproblemen voor te zijn. Vorige week liet de eigenaar van Pets at Home ­weten dat zijn bedrijf massaal dierenvoer hamstert. Domino’s Pizza doet hetzelfde met ingrediënten voor de topping op zijn pizza’s. In totaal heeft de keten voor 7,2 miljoen euro extra tomatensaus, ingevroren kip, tonijn en ananas gekocht.

Verder zijn er volgens advocatenkantoor Boodle Hatfield het afgelopen jaar 16 procent meer luxe auto’s geïmporteerd. Een medewerker van het kantoor zegt dat wordt geschat dat de toch al dure luxeauto’s in het geval van een no deal een derde in prijs kunnen stijgen, vanwege de importheffingen.

Vorige week werd bleek uit cijfers van het Britse nationale statistiek­bureau dat de Britse economie voor het eerst sinds 2012 is gekrompen, met 0,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar. De krimp is volgens het bureau het gevolg van de brexit.

Recessie dreigt

Al sinds de Britten bij het referendum in 2016 voor de brexit stemden, lopen de investeringen van buitenlandse bedrijven terug. De nationale bank van Engeland voorspelde vorige week dat de kans dat het Verenigd Koninkrijk volgend jaar in een recessie terechtkomt, een op drie is.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden