Verenigd Koninkrijk

Britse virusvariant ook in Nederland, vliegverbod tot 1 januari

De mutatie van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, is waarschijnlijk ook vastgesteld in Nederland. Om verdere verspreiding van de nieuwe variant te voorkomen heeft het kabinet een verbod ingesteld voor het vliegverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk. 

Passagiers komen aan op Heathrow Airport in Londen. Beeld REUTERS
Passagiers komen aan op Heathrow Airport in Londen.Beeld REUTERS

Dat gaat zondag om 06.00 uur in en geldt tot 1 januari. Het vliegverbod geldt niet voor vrachtvervoer. De regering onderzoekt de mogelijkheden voor aanvullende maatregelen tegen reizigers die op een andere manier naar Nederland willen, staat in een brief aan de Tweede Kamer. Ook wordt er met andere EU-lidstaten gekeken naar maatregelen tegen verdere verspreiding van de nieuwe variant vanuit het Verenigd Koninkrijk. ‘Het kabinet is zich bewust van het feit dat het instellen van een vliegverbod een zeer zware maatregel is, maar acht deze maatregel gerechtvaardigd gelet op de situatie.’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat het reizen per auto, boot en trein vanuit het Verenigd Koninkrijk nog wel mogelijk is. Maar wordt afgeraden, ‘tenzij strikt noodzakelijk of om terug te keren naar Nederland’. Het ministerie benadrukt dat mensen die in het Verenigd Koninkrijk zijn geweest bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine moeten.

Moeilijk te detecteren

Uit een bemonstering van een casus in Nederland, begin december, is een virus met de variant zoals beschreven in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld, meldt het kabinet. Deze bemonstering wordt verder onderzocht. Met de GGD wordt gekeken om wie het gaat, hoe diegene besmet is geraakt en of meer gerelateerde gevallen bekend zijn. De mutatie kwam naar voren uit een steekproef van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat wekelijks de hele samenstelling van de ontdekte virussen bekijkt.

De Britse mutatie van het coronavirus zou veel sneller overdraagbaar zijn dan de variant die al rondging en is moeilijker te detecteren, schrijft de regering. Het RIVM heeft het kabinet geadviseerd ‘eventuele introductie van deze virusstam vanuit het Verenigd Koninkrijk maximaal te beperken’.

Extra besmettelijk

Volgens de Britse premier Boris Johnson is de nieuwe variant tot 70 procent meer besmettelijk. Er zijn geen tekenen die erop wijzen dat de nieuwe variant van het virus dodelijker is of minder goed te voorkomen met de nieuwe vaccins. Johnson kondigde zaterdagavond strenge lockdown-maatregelen aan in Londen en het zuidoosten van Engeland. Daar verspreidt de nieuwe variant van het virus zich erg snel.

De nieuwe stam, die de wetenschappelijke naam SARS-COV-2 VUI 202012/01, is voor het eerst in september ontdekt. De mutatie is vooral gevonden in het zuidoosten van Engeland, maar is ook in Wales vastgesteld. Verder zijn gevallen bekend in België, Denemarken en in Australië.

Op de sites van Schiphol en van KLM staan veel vluchten geannuleerd die zondag uit Londen zouden binnenkomen. Op de site van KLM gaat het om acht vluchten. Schiphol meldt ook gecancelde vluchten van EasyJet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden