PlusNieuws

Britse suikertaks werkt: verlies voor maker zoete drankjes

De Britten zijn dol op de zoete drankjes Rockstar en Rubicon, maar niet tegen elke prijs. De suikerhoudende frisdranken zijn door de suikertaks een stuk duurder geworden en worden veel minder gekocht.

Rick van de Lustgraaf
De Nederlandse regering wil in het preventieakkoord fabrikanten stimuleren frisdranken te voorzien van minder suiker, maar van een suikertaks als in Groot-Brittannië is nog geen sprake. Beeld ANP
De Nederlandse regering wil in het preventieakkoord fabrikanten stimuleren frisdranken te voorzien van minder suiker, maar van een suikertaks als in Groot-Brittannië is nog geen sprake.Beeld ANP

De Schotse fabrikant AG Barr, producent van beide populaire drankjes, maakte dinsdag bekend dat de omzet over het eerste half jaar 10 procent is gedaald ten opzichte van de eerste helft van 2018. Verwacht wordt dat de jaaromzet 20 procent lager uitvalt dan vorig jaar. De terugval schrijft AG Barr voor een groot deel toe aan de suikertaks die begin 2018 in Groot-Brittannië werd ingevoerd.

Hoe meer suiker, des te hoger de belasting. De prijzen van frisdrank met 5 tot 8 gram suiker per 100 milliliter, zoals ijsthee, zijn door de heffing zo’n 20 procent gestegen. Voor dranken met meer dan 8 gram suiker per 100 milliliter, zoals cola en energiedrankjes, geldt een prijsverhoging van ongeveer 25 procent. Dat moet consumenten stimuleren te kiezen voor drankjes met minder of geen suiker. Frisdranken met minder dan 5 gram suiker per 100 milliliter zijn vrijgesteld.

Toch hogere belasting

Direct na de invoer van de heffing reageerden merken als Sprite en Fanta precies zoals de regering voor ogen had: met een flinke vermindering van de hoeveelheid suiker, van meer dan 8 gram naar minder dan 5 gram per 100 milliliter. Zo omzeilden de merken de belasting en hoefden ze hun prijs niet te verhogen.

AG Barr koos er aanvankelijk voor zowel de hoeveelheid suiker als de prijzen in zijn zoete drankjes niet te veranderen, maar berekent sinds begin dit jaar toch de hogere belasting door. Volgens retaildeskundige Paul Moers betalen ze daar nu de rekening voor. “Consumenten reageren niet op een kleine verhoging, maar als de prijzen significant verhoogd worden, zoals bij de suikertaks, zie je dat het effect heeft.”

Volgens Moers zat een groot deel van de Britse bevolking niet te wachten op de ‘overheidsbemoeienis’ met hun frisdrank.

De Nederlandse regering wil in het preventieakkoord fabrikanten stimuleren frisdranken te voorzien van minder suiker, maar van een suikertaks als in Groot-Brittannië is nog geen sprake. Moers verwacht ook niet dat de heffing er gaat komen. “Ik denk dat de lobby van de fabrikanten daar te groot voor is.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden