Britse regering schrapt omstreden belastingverlaging voor rijken

De Britse regering ziet af van haar omstreden plan om het hoogste tarief van de inkomstenbelasting te schrappen. Dat heeft de Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng laten weten.

Het Parool

“We snappen het en we hebben geluisterd,” zei Kwarteng vanochtend op Twitter over de eerdere kritiek op het plan.

De nieuwe regering van premier Liz Truss presenteerde vorige maand plannen voor grootschalige belastingverlagingen. Dat leidde tot grote onrust in het land en op de financiële markten. De meest omstreden maatregel was het plan om het belastingtarief van 45 procent voor de allerhoogste inkomens te schrappen. De regering wilde geld lenen om het miljardenplan te bekostigen.

De linkse oppositie keerde zich fel tegen het plan, omdat de maatregel economische ongelijkheid in de hand zou werken. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uitte opvallend harde kritiek en ook diverse Conservatieve parlementsleden leken hun twijfels te hebben.

Energierekening

Met hun ommezwaai hopen Kwarteng en Truss de gemoederen weer tot bedaren te brengen. Kwarteng benadrukt dat andere maatregelen wel worden doorgezet. Zo moeten huishoudens en bedrijven worden ondersteund met hun energierekening en door middel van belastingverlagingen hoopt de overheid ‘30 miljoen hardwerkende mensen’ tegemoet te komen en de economie te stimuleren.

Op de valutamarkt was de stap meteen te merken. De koers van het Britse pond veerde direct wat op ten opzichte van de dollar. Vorige week bereikte de waarde van het pond nog een historisch dieptepunt en staatsobligaties daalden toen zo snel in waarde dat de Bank of England moest ingrijpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden