Nieuws

Britse prins Andrew treft schikking met vrouw die hem beschuldigt van seksueel misbruik

De Britse prins Andrew (61) schikt de misbruikzaak die tegen hem is aangespannen in de Verenigde Staten. Dat staat in een brief die naar de rechtbank is verstuurd door de advocaat van Virginia Giuffre, de vrouw die zegt dat ze als tiener is misbruikt door de zoon van de Britse koningin.

ANP
Een ongedateerde foto van Andrew en Virginia Giuffre, met uiterst rechts de Britse ondernemer Ghislaine Maxwell. Beeld AFP
Een ongedateerde foto van Andrew en Virginia Giuffre, met uiterst rechts de Britse ondernemer Ghislaine Maxwell.Beeld AFP

Het is onbekend welk bedrag de 61-jarige prins moet betalen om de zaak af te kopen, schrijft The New York Times. Andrew zou in elk geval hebben toegezegd een ‘forse donatie’ te doen aan de stichting van Giuffre, die opkomt voor ‘de rechten van slachtoffers’.

De Amerikaans-Australische Giuffre (38) zegt op minderjarige leeftijd meerdere keren seks te hebben gehad met de zoon van de Britse koningin. Giuffre beweert dat Andrew een van de mannen was waaraan ze werd ‘uitgeleend’ door de veroordeelde zedendelinquent en steenrijke zakenman Jeffrey Epstein, die in 2019 zelfmoord pleegde in zijn cel voordat hij opnieuw kon worden berecht. Ze klaagde Andrew in augustus vorig jaar aan, hij werd in september gedagvaard.

Schikking

Prins Andrew heeft formeel steeds ontkend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. Over een deel van de punten in de aanklacht zei Andrew over onvoldoende informatie te beschikken om ze te bevestigen of te ontkennen.

In de schikking verklaart Andrew dat hij nooit heeft bedoeld om mevrouw Giuffre te belasteren, en hij aanvaardt dat ze heeft geleden als een ‘vastgesteld slachtoffer van misbruik’ en als gevolg van aanvallen op haar in de media. ‘Prins Andrew betreurt zijn associatie met Epstein, en prijst de moed van mevrouw Giuffre en andere slachtoffers in het opkomen voor zichzelf en anderen.’ De donatie is onder meer bedoeld om zijn spijt te tonen voor zijn omgang met Epstein, door de strijd tegen misbruik en mensenhandel te steunen.

Onder ede

De Brit had tevergeefs geprobeerd de door Giuffre aangespannen misbruikzaak in New York te blokkeren. Hij beriep zich op een schikking die de vrouw in 2009 had gesloten met zijn vriend Epstein. Ze kreeg toen een half miljoen dollar en beloofde geen rechtszaken aan te spannen tegen andere ‘potentiële’ betrokkenen.

Dat stond volgens de rechter een proces tegen Andrew niet in de weg. Dat besluit betekende dat de prins onder ede gehoord zou kunnen worden over de beschuldigingen. The New York Times schreef dat advocaten van Giuffre al binnen de enkele weken de gelegenheid zouden krijgen om Andrew te ondervragen.

De zaak van Giuffre tegen Andrew heeft grote gevolgen gehad voor de prins. Eerder deze maand werd bekend dat hij zowel zijn militaire titels als eretitels moest inleveren. Andrew vroeg om een proces met een jury, aldus zijn verdedigers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden