Nieuws

Britse premier overweegt verhuizing ambassade in Israël naar Jeruzalem

De Britse premier Liz Truss overweegt de ambassade van haar land in Israël te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Daarmee zou ze breken met gevestigd Brits buitenlandbeleid en in de voetsporen treden van de voormalige president van de Verenigde Staten Donald Trump.

Het Parool
De Britse premier Liz Truss en haar Israëlische ambtgenoot Yair Lapid tijdens een ontmoeting rondom de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Beeld AP
De Britse premier Liz Truss en haar Israëlische ambtgenoot Yair Lapid tijdens een ontmoeting rondom de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.Beeld AP

Tijdens een bijeenkomst in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, vertelde Truss de Israëlische premier Yair Lapid volgens de Britse krant The Guardian over een “evaluatie van de huidige locatie” van de ambassade. De status van Jeruzalem, dat zowel de Israëli’s als de Palestijnen als hun hoofdstad claimen, is een van de gevoeligste kwesties in het langlopende conflict tussen Israël en Palestina.

Donderdag tweette de Israëlische premier zijn dank aan Truss voor wat hij beschreef als het “positief overwegen” van de verhuizing. “We zullen het partnerschap tussen de landen blijven versterken”, zei hij.

Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad. Israël heeft de hele stad sinds 1967 in handen en riep in 1980 heel Jeruzalem uit tot hoofdstad van het land. Volgens de Verenigde Naties ging de inlijving van Oost-Jeruzalem in tegen het internationaal recht.

Net als de overgrote meerderheid van de internationale gemeenschap was het standpunt van het Verenigd Koninkrijk tot nu toe dat Jeruzalem consulaten zou moeten huisvesten in plaats van ambassades, totdat een definitief vredesakkoord is bereikt.

In 2018 loste toenmalig VS-president Trump een campagnebelofte in door Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël, wat de internationale gemeenschap veroordeelde en tot hevige protesten leidde. Bij een betoging in de Gazastrook werden toen meer dan 200 mensen doodgeschoten. De toenmalige Britse premier Theresa May had destijds kritiek op de stap.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden