Nieuws

Britse koningshuis start onderzoek naar ‘pestgedrag’ Meghan

De kans dat het ooit nog goedkomt tussen Meghan, de vrouw van de Britse prins Harry, en het Britse koningshuis wordt met de dag kleiner. De nieuwste, zeer opmerkelijke ontwikkeling in de steeds openlijker gevoerde ruzie: een onderzoek naar vermeend ‘pestgedrag’ van Meghan.

Harry en Meghan op de Endeavour Fund Awards in Mansion House in Londen. Beeld AFP
Harry en Meghan op de Endeavour Fund Awards in Mansion House in Londen.Beeld AFP

Aanleiding is een publicatie in de Britse krant The Times. Die schrijft over een beschuldiging uit 2018: een oud-medewerker zou een klacht hebben ingediend over Meghans gedrag, twee assistenten zouden zijn vertrokken.

Het Britse koningshuis voelde zich woensdag genoodzaakt te reageren. Buckingham Palace noemt de beschuldigingen ‘erg verontrustend’ en kondigt een onderzoek aan. ‘Stafleden worden uitgenodigd om te kijken of we hieruit lessen kunnen trekken.’

Lastercampagne

In Britse media wordt ondertussen druk gespeculeerd over de timing van het bericht. De beschuldiging in The Times, gebaseerd op een mail van de toenmalige perschef van Harry en Meghan, komt wel erg kort voor een interview dat zondag wordt uitgezonden. Daarin praten Harry en Meghan met Oprah Winfrey onder meer over het vertrek van het stel uit het koningshuis. De ‘Megxit’ is een pijnlijk thema voor de Britse royals.

Advocaten van Harry en Meghan reageren fel en ontkennen de beschuldiging. Ze spreken van een lastercampagne. ‘De hertogin is teleurgesteld over deze persoonlijke aanval.’

Toeval of niet, na de beschuldiging publiceerde het Amerikaanse tv-station CBS een fragment van het interview. Dat gebeurde de afgelopen dagen al vaker, maar de inhoud was nu bijzonder pikant, zeker gezien de timing: Meghan gaat in op haar verhouding met het koningshuis, en in het bijzonder op leugens die zouden worden verspreid.

“Hoe kunnen ze verwachten dat wij onze mond houden, als ze actief onwaarheden over ons blijven verspreiden?” vraagt Meghan. Bang om verhoudingen te verstoren is ze niet – althans, niet meer. “Er is al zo veel verloren.”

De spanning over het interview neemt zo steeds verder toe. Het grootste deel van het ­gesprek is met Meghan, Harry schuift later aan. In Nederland wordt het interview dinsdagavond om 20.30 uur uitgezonden op Net5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden