Plus

Britse investeringen in Nederland nemen toe

Het aantal Britse investeringen in Nederland neemt toe sinds het land koos voor een brexit. Nederlandse bedrijven trekken zich daarentegen juist terug uit Groot-Brittannië.

Jeannine Julen
De Britse premier Boris Johnson. Beeld AFP
De Britse premier Boris Johnson.Beeld AFP

Sinds het Britse volk drie jaar geleden stemde voor het verlaten van de Europese Unie, neemt het aantal Nederlandse investeringen in Groot-Brittannië af. Grote, internationale bedrijven hebben bestaande panden gesloten en kiezen inmiddels voor nieuwe vestigingsplaatsen, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Waar Nederlandse bedrijven in 2016 nog zo’n 50 miljard euro in het Britse koninkrijk besteedden, was dat twee jaar later nog maar 11 miljard.

Noordzee oversteken

Terwijl Nederlanders het Verenigd Koninkrijk steeds vaker de rug toe­keren, groeit aan de andere kant van de Noordzee juist de interesse voor Nederland. Inmiddels investeren Britse multinationals bijna zes keer zoveel in Nederland als drie jaar geleden. Drie jaar geleden investeerden de Britten 14 miljard euro in Nederland, in 2018 was dat 80 miljard euro. In de afgelopen jaren (2010-2018) besteedden de Britten niet eerder zoveel geld in Nederland. Al dat geld gaat op aan dochterondernemingen die hier hun deuren openen of Nederlandse bedrijven die worden overgenomen.

Uit cijfers van het ministerie van Economische Zaken blijkt ook dat zo’n honderd bedrijven (Brits en met een andere origine) zelfs volledig verhuizen naar Nederland. Ruim 300 bedrijven zijn nog in gesprek over een mogelijke oversteek.

Zo’n verhuizing of dochteronderneming is voor deze bedrijven een manier om na de brexit nog in de Europese Unie actief te blijven. Denk aan mediabedrijven die hun uitzendrechten willen veiligstellen.

No deal

Jeroen Nijland, directeur van het Netherlands Foreign Investment Agency, begeleidt deze bedrijven bij hun verhuizing. Krap twee weken geleden zei hij in deze krant: “Onze ervaring leert dat wanneer een brexitdeal verder uit zicht raakt en de kans op een no deal toeneemt, meer bedrijven zich bij ons melden.”

Drie jaar geleden, in het jaar van het brexitreferendum, telde Nederland ruim 1300 Britse dochterondernemingen. Die waren goed voor 114.000 banen in ons land. Nederlandse bedrijven hadden op Brits grondgebied 1287 bedrijven – goed voor 182.000 banen.

Britse werkgever

Hoeveel meer Nederlanders inmiddels een Britse werkgever hebben, blijkt niet uit de CBS-cijfers. Hetzelfde geldt voor het aantal Britten dat zijn baan heeft verloren nadat een Nederlandse dochteronderneming haar deuren in het Verenigd Koninkrijk had gesloten.

De meeste Nederlandse dochter­ondernemingen zijn overigens gevestigd in Duitsland. Daar zaten volgens cijfers uit 2016 ruim 3800 Nederlandse vertakkingen. Op twee staat Frankrijk als een van de geliefdste vestigingsplaatsen (1853 dochters). De derde plaats is voor de Verenigde Staten met zo’n 1700 Nederlandse ondernemingen.

(Weer) een cruciale dag voor Boris Johnson

Maandag is weer een cruciale dag voor de Britse premier Boris Johnson. Hij is afgereisd naar Ierland om met premier Leo Varadkar te praten over een oplossing voor de backstop. Later op de dag zal hij naar verwachting nogmaals in Londen een poging doen een vervroegde verkiezing op 15 oktober te forceren. Vorige week lukte het hem niet de be­nodigde steun van twee derde van het parlement te krijgen. Johnson kreeg dit weekend de zoveelste zware klap te verduren. Nadat eerder zijn broer Jo al uit de regering was gestapt, legde zaterdag Amber Rudd, de minister van Werk en Pensioen, als eerste minister van Johnsons kabinet haar functie neer. In haar ontslagbrief noemde ze Johnsons beslissing van vorige week om 21 Conservatieve parlementsleden uit de partij te zetten, nadat zij met de oppositie tegen een brexit zonder akkoord hadden gestemd, ‘politiek vandalisme’ en een ‘aanval op de democratie’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden