Brits parlement schaart zich achter omstreden brexit-plannen Johnson

Met een ruime meerderheid van 77 stemmen is een herziene versie van de brexitwet maandag door het Lagerhuis gegaan. Maar dat is bepaald niet het hele verhaal.

David van Unen
Premier Boris Johnson in het Britse Lagerhuis tijdens de behandeling van de omstreden brexitwet.  Beeld EPA
Premier Boris Johnson in het Britse Lagerhuis tijdens de behandeling van de omstreden brexitwet.Beeld EPA

De zogenoemde United Kingdom ­Internal Market Bill is door het Lagerhuis naar de commissiefase gestemd, een tweede lezing waarin parlementariërs er al naar gelang amendementen aan kunnen toevoegen. De kans dat ze dat gaan proberen is groot.

Paragrafen met betrekking tot ­Ierland en Noord-Ierland zijn namelijk substantieel anders dan in het met Brussel gesloten terugtrekkingsakkoord waar premier Boris Johnson in januari zelf voor tekende. Daarin was een protocol opgenomen over de grens tussen het Britse Noord-­Ierland, en de Europese buur Ierland. Johnson probeert nu te organiseren dat ná de Britse uittreding, voor alle landen binnen het Koninkrijk dezelfde handelsregels zullen gelden. Dat is in strijd met internationale wet­geving: het door beide partijen getekende terugtrekkingsakkoord.

Zo zijn we niet getrouwd, zeggen niet alleen de oppositie en de Europese Unie. Ook meerdere partijprominenten keren zich tegen die lijn, zoals Johnsons oud-minister van Financiën Sajid Javid. Alle vijf nog levende oud-premiers hebben zich tegen zijn wet gekeerd. Van het ‘dit is ­shocking’ door John Major tot David Cameron die er zijn ‘bedenkingen’ bij heeft.

Consequenties

Tijdens het stemmen werd de ­verdeeldheid tussen de Tories maandagavond laat goed zichtbaar. Liefst dertig conservatieven onthielden zich van een stem. Twee stemden tegen. Vorige week ging in Britse media het gerucht rond dat de premier tegenstemmers uit de fractie zou zetten. Of hij dat weer aandurft, zal moeten blijken.

In september vorig jaar wees Johnson 21 fractiegenoten – onder wie de kleinzoon van Winston Churchill – de deur nadat zij tegen de lijn van de regering hadden gestemd.

Backbencher Charles Walker – die zich maandag van stemming onthield – zei tegen The Guardian: “Dit is door en door onconservatief.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden