PlusNieuws

Briefschrijvers vragen om hulp: Rome is vies en wordt overspoeld door toeristen

Rome is een bende. In een open brief aan Unesco hebben zo’n hondervijftig bekende Romeinen hun zorgen geuit over de erbarmelijke staat van de Italiaanse hoofdstad. Ze willen dat de VN-organisatie burgemeester Gualtieri tot de orde roept.

Angelo Van Schaik
Een inwoner van Rome worstelt zich langs een berg vuilnis. De Italiaanse hoofdstad kampt al lange tijd met vuilnisproblemen. Beeld Getty Images
Een inwoner van Rome worstelt zich langs een berg vuilnis. De Italiaanse hoofdstad kampt al lange tijd met vuilnisproblemen.Beeld Getty Images

‘Als bewoners van Rome, historici, kunstliefhebbers en beschermers van cultureel erfgoed richten wij ons tot u, Lazare Eloundou Assono, directeur van Unesco World Heritage,’ is de aanhef van een brief geschreven door een groep van honderdvijftig Romeinse architecten, acteurs en kunsthistorici.

In de brief hekelen ze de erbarmelijke staat van de Italiaanse hoofdstad. Naast het almaar groeiende vuilnisprobleem – waar ook de historische binnenstad nu last van heeft – en de geluidsoverlast door dronken toeristen, zijn de briefschrijvers vooral boos over de grote hoeveelheid terrassen op de meest iconische plekken van Rome. Piazza Navona, het plein voor het Pantheon, en het gebied rondom de Trevifontein staan sinds de pandemie vol tafels en stoeltjes.

De gemeente Rome wilde horecaondernemers tegemoetkomen, omdat de mogelijkheid tot het ontvangen van gasten in binnenruimtes tijdens de pandemie beperkt was. Inmiddels zijn de meeste coronamaatregelen echter opgeheven en is er dus geen noodzaak meer om de stoepen vol te zetten, vinden de briefschrijvers. Op het gemeentehuis kregen ze naar eigen zeggen herhaaldelijk geen gehoor, dus vragen de briefschrijvers Unesco te helpen ‘een stad met drie millennia aan ononderbroken geschiedenis’ te beschermen.

Slechtste burgemeester ooit

Net als deze intellectuelen is het gros van de Romeinen teleurgesteld in de nieuwe burgemeester. Bij zijn aanstelling in oktober vorig jaar beloofde Roberto Gualtieri dat het vuilnisprobleem zijn hoogste prioriteit had: voor de kerst zou Rome vuilnisvrij zijn. Dat streven werd niet gehaald. Sterker nog, de hoeveelheid vuilnis die uit de containers puilt of op straat blijft liggen, groeit alleen maar. Zelfs in de sjieke wijken in de Romeinse binnenstad liggen de vuilniszakken op straat.

Ook de beoogde revolutie in de uitgaanswijk Monti is totaal mislukt. De gemeente had grote containers weggehaald en was begonnen met het van deur tot deur ophalen van het vuilnis. Maar er bleek te weinig personeel te zijn en door het weer toegenomen toerisme was ook de hoeveelheid vuilnis opnieuw gegroeid.

Na vijf jaar Virginia Raggi, een burgemeester die door veel Romeinen als een van de slechtste ooit wordt beschouwd, hadden de inwoners van de Italiaanse hoofdstad gehoopt op verandering. Tevergeefs dus. De lezers van dagblad La Repubblica geven burgemeester Gualtieri, na een half jaar in het gemeentehuis, een 4,5. En voor het schoonhouden van de straten en het managen van het vuilnisprobleem krijgt de burgemeester een nog dikkere onvoldoende: een 3,5.

Nieuwe vuilophalers aangenomen

Burgemeester Gualtieri heeft nu opnieuw beloofd de problemen van Rome aan te pakken. Al deze maand zullen er 155 nieuwe vuilophalers worden aangenomen en de komende maanden zullen er nog eens 500 volgen, staat in het actieplan van de gemeente. Ook wil de gemeenteraad haast maken met de bouw van een vuilverbrandingsoven, die zou voor 2025 klaar moeten zijn.

Of de burgemeester ook van plan is om de regels rond het aantal tafeltjes op de Romeinse pleinen weer wat strakker te gaan handhaven, wordt niet gemeld. De briefschrijvers moeten dus hopen dat de Unesco-directeur burgemeester Gualtieri tot de orde gaat roepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden