Plus

Brexitoverleg: blijven EU-vissers welkom in Britse wateren?

Brussel en Londen gaan weer om de tafel. Visserij is de grootste zorg bij de brexitonderhandelingen, vooral bij de EU: blijven EU-vissers welkom in Britse wateren?

Christoph Schmidt
Het is de bedoeling dat in juni een akkoord is bereikt over de toekomst van de visserij. Beeld Getty Images
Het is de bedoeling dat in juni een akkoord is bereikt over de toekomst van de visserij.Beeld Getty Images

Alsof de tijdnood al niet ernstig genoeg was, hervatten Brussel en Londen volgende week hun brexitonderhandelingen onder nóg extremere omstandigheden. De coronacrisis heeft het overleg over nieuwe (handels)betrekkingen in het hart getroffen: EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier bleek besmet, en ook zijn Britse tegenspeler David Frost zat grieperig thuis.

Mede daardoor gingen twee geplande onderhandelingsronden niet door. Gisteren zaten Barnier en Frost weer gezond en wel achter hun beeldschermen om nieuwe afspraken te maken.

Hun gezamenlijke verklaring spreekt uiteraard van een ‘constructieve bijeenkomst’. Tegelijk geven ze blijk van de urgentie om tussen nu en juni concrete stappen voorwaarts te zetten. Daarom hebben ze drie onderhandelings­ronden vastgelegd, die allemaal een week zullen duren, te beginnen met volgende week.

Quota

De grootste zorg, vooral aan EU-kant, is de visserij. The Financial Times woensdag dat de Britse regering nog steeds geen eenduidig antwoord heeft gegeven op het verzoek van de EU om alles te laten zoals het nu is. Dat wil zeggen dat EU-vissers toegang houden tot de Britse wateren en dat het VK gewoon blijft meedraaien in het Europese quotasysteem. In ruil daarvoor zouden de Britse visproducten onbeperkte toegang tot de EU-markt houden.

Maar de Britten willen weer volledige zeggenschap (‘take back control’) over hun eigen visgronden. Dat Londen draalt met een concrete uitwerking duidt er volgens sommigen in Brussel op dat de Britse regering zo veel mogelijk onderhandelingsmacht hoopt te putten uit deze kwestie. Daar komt bij dat Londen de visserij wil loskoppelen van andere kwesties, terwijl de EU liever alles in samenhang bespreekt.

Beide partijen hebben afgesproken dat ze hun uiterste best zullen doen om het uiterlijk in juni eens te worden over de visserij. De deadline voor de beoogde handelsdeal ligt in het najaar. Op 31 december eindigt de overgangsperiode waarin het VK praktisch gesproken nog EU-lid is.

De reden voor die strakkere visserijplanning is dat de sector in de hele EU tijdig zekerheid moet hebben over wat er volgend jaar gaat gebeuren, vooral als het om die quotaverdeling gaat.

Intussen beantwoordt de regering-Johnson de vraag of de overgangsperiode verlengd moet worden – een pleidooi dat aan kracht heeft gewonnen door de coronacrisis – nog steeds met nee. Barnier heeft steeds gezegd dat het sluiten van een handelsakkoord in minder dan een jaar tijd eigenlijk ondoenlijk is.

Beide partijen hebben tot 30 juni om tot zo’n verlenging te besluiten. Komt die er niet, en ligt er eind dit jaar geen akkoord, dan dreigt alsnog een chaotische no-dealbrexit op 1 januari.

Pijntjes keren terug

“Ik ben de NHS mijn leven verschuldigd,” zei de van het virus genezen premier Boris Johnson maandag over de National Health Service, de Britse gezondheidszorg. ‘Je bent de NHS 350 miljoen pond per week verschuldigd’ konden cynische twitteraars niet nalaten op te merken.

In 2016 reed Johnson tijdens de brexitcampagne rond in een rode bus met de tekst ‘We sturen de EU 350 miljoen pond per week, laten we in plaats daarvan de NHS financieren’. Al snel bleek deze slogan een leugen te zijn.

Meer oude brexitpijntjes keren terug. Zo vond brexitvoorvechter Nigel Farage het destijds ‘vreselijk’ dat de NHS zo veel migranten in dienst heeft. Nu worden zij gezien als helden, ook door Johnson. Die prees in zijn dankwoord twee verpleegkundigen die ‘48 uur naast mijn bed stonden toen het kantje boord was: Jenny uit Nieuw-Zeeland en Luis uit Portugal’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden