Brede coalitie oppositiepartijen tegen Orbán in Hongarije

De Hongaarse premier Viktor Orbán weet bij de parlementsverkiezingen van 2022 een blok van zes verenigde oppositiepartijen tegenover zich: van links en liberaal tot rechts.

David van Unen
De Hongaarse premier Viktor Orban. Beeld REUTERS
De Hongaarse premier Viktor Orban.Beeld REUTERS

De Hongaarse oppositie smeedt het ijzer nu het heet is. De grootste peiler van het land, Median, schreef de gecombineerde oppositie vorige week donderdag voor het eerst een groter aantal zetels toe dan Orbáns partij Fidesz.

De partijen – van de linkse Democratische coalitie en het rechtse Jobbik tot de liberalen van Momentum – waren toen al in gesprek, bleek gisteren tijdens de presentatie van hun alliantie: de Demokratikus Koalíció ofwel Democratische Coalitie.

Leefbaar en trots

Die heeft als missie ‘een onafhankelijk, leefbaar en trots Hongarije’. Om dat te bereiken, maar vooral ook om Viktor Orbán te ontzetten, zijn ambitieuze plannen geformuleerd. Over twee jaar vaardigen de zes partijen één premierskandidaat uit en dienen ze één kandidatenlijst en programma in.

Voorts zal er in elk van de 106 Hongaarse kiesdistricten één uitdager zijn van de lokale Fideszkandidaat. Die zal, en daar mogen we de Democratische Coalitie aan houden, nooit eerder met Fidesz hebben samengewerkt of verdacht zijn van corruptie. ‘Wij beloven een einde aan de autoriteiten die de Hongaarse bevolking tegen elkaar uit hebben gespeeld.’

Viktor Orbán is sinds 2010 premier van Hongarije en zijn partij heeft bijna onafgebroken een tweederdemeerderheid gehad in het parlement. Die misbruikt hij volgens critici in binnen- en buitenland om de rechtsstaat uit te hollen en de persvrijheid aan banden te leggen.

Rechters vervangen

Sinds Orbáns aantreden in 2010 is Hongarije naar plek 89 gezakt op de wereldwijde persvrijheidsranglijst. Bijna alle media zijn ingelijfd door regeringsgezinde conglomeraten.

Kort na zijn aantreden stelde Orbán een nieuwe grondwet in, die rechters op hun 62ste verplicht met pensioen stuurt. Zo konden in korte tijd honderden rechters worden vervangen door loyalisten van de premier. In de jaren erna zijn de bevoegdheden van het Constitutioneel Hof ingeperkt en werd de benoeming van rechters een taak van de minister van Justitie.

Begin deze maand werd Hongarije (net als Polen) nog bijna buiten de Europese begroting en het coronasteunfonds gehouden omdat het weigerde akkoord te gaan met voorwaarden die de EU aan de rechtsstaat stelt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden