Nieuws

Brazilië weigert noodhulp van G7

De Braziliaanse regering heeft maandag de noodhulp van de G7 voor de bestrijding van de bosbranden in het Amazonegebied geweigerd. Dat heeft de kabinetschef van president Jair Bolsonaro bekendgemaakt.

Het Parool
Bosbranden in het Amazonegebied in Brazilië. Beeld REUTERS
Bosbranden in het Amazonegebied in Brazilië.Beeld REUTERS

Tijdens de G7-top in Biarritz boden de VS, Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Canada het zwaar getroffen Brazilië 18 miljoen euro aan hulpgeld aan. ‘We bedanken (de G7), maar die middelen kunnen beter worden besteed aan de herbebossing van Europa’, zo verklaarde kabinetschef Onyx Lorenzoni.

Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken deelde vervolgens nog een sneer uit aan Frankrijk. ‘Frankrijk moet zich eerst eens houden aan de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs, voordat het overbodige initiatieven lanceert.’

De Franse president Macron was de voorbije dagen zwaar in botsing geraakt met zijn Braziliaanse collega Bolsonaro. Bolsonaro was er niet van gediend dat zijn Franse collega de bosbranden in het Amazonewoud tot prioriteit van de G7-top had gemaakt en zware druk had uitgeoefend op Brazilië om meer te doen om het Amazonegebied te beschermen.

Toch komt de Braziliaanse weigering als een verrassing. Minister Salles van Milieu had eerder laten weten dat de hulp zeer welkom zou zijn. Nu Bolsonaro de internationale hulp weigert, is de grote vraag of de Brazilianen genoeg geld hebben om het vuur te bestrijden. De regering wijst erop dat branden normaal zijn in de droge tijd en ontkennen dat er sprake is van een abnormale situatie. Bolsonaro heeft het leger ingezet om de branden te bestrijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden