Nieuws

Braziliaanse senaatscommissie wil Bolsonaro vervolgen om coronabeleid

Een onderzoekscommissie van de Braziliaanse senaat wil dat president Jair Bolsonaro strafrechtelijk wordt vervolgd wegens zijn beleid tijdens de corona-epidemie. Senator Renan Calheiros, die het onderzoek leidt, heeft vrijdag gezegd dat de commissie voldoende bewijs heeft voor elf criminele aanklachten tegen de rechts-radicale president.

Het Parool
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro hangt mogelijk een aantal aanklachten boven het hoofd vanwege zijn coronabeleid. Beeld REUTERS
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro hangt mogelijk een aantal aanklachten boven het hoofd vanwege zijn coronabeleid.Beeld REUTERS

Volgens de senator heeft Bolsonaro zich onder meer schuldig gemaakt aan het stimuleren van de epidemie met de dood tot gevolg, dood door nalatigheid, genocide tegen de inheemse bevolking, wanbeleid, charlatanisme, misbruik van publieke middelen, overtreding van hygiënische regels, aanzetten tot misdrijven en vervalsing van documenten.

Behalve Bolsonaro zelf wil de commissie ook zijn drie zoons Eduardo, Flavio en Carlos Bolsonaro laten vervolgen, evenals tientallen ministers, ex-ministers, huidige en voormalige regeringsmedewerkers, parlementariërs en artsen. Volgens Braziliaanse media zou het gaan om 63 mensen.

De commissie presenteert dinsdag haar eindrapport, waarna het naar verwachting donderdag naar het openbaar ministerie wordt gestuurd, dat over vervolging moet beslissen. In het geval van Bolsonaro en andere personen met parlementaire immuniteit, beslist de Procureur-Generaal van de Republiek over mogelijke vervolging.

Bolsonaro spreekt regelmatig zijn twijfels uit over de ernst van het coronavirus en Covid-19, de ziekte die het veroorzaakt. Hij staat sceptisch tegenover vaccins en agiteert regelmatig tegen coronamaatregelen. Ook heeft hij herhaaldelijk het malariamedicijn hydroxychloroquine aangeprezen, ondanks het feit dat de werking van het middel nooit is bewezen.

Meer dan 602.000 Brazilianen zijn tot nu toe overleden aan Covid-19. Alleen in de Verenigde Staten (743.000) vielen meer doden als gevolg van de ziekte.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden