Braziliaanse President wil wetswijziging: ‘Criminelen zullen sterven als kakkerlakken’

De Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro hoopt dat criminelen op straat zullen ‘sterven als kakkerlakken’, als gevolg van een wet die burgers en politieagenten moet beschermen van rechtsvervolging als zij een crimineel doodschieten.

Tom Kieft
Een protest tegen Bolsonaro. Beeld FERNANDO BIZERRA/EPA
Een protest tegen Bolsonaro.Beeld FERNANDO BIZERRA/EPA

In een interview zei de extreemrechtse president dat hij hoopt dat het Braziliaanse Congres instemt met zijn plannen voor een wijziging van een artikel in het strafrecht die bepaalde normaliter illegale handelingen niet langer strafbaar maakt.

Bloedbaden

De wetswijziging zal volgens zijn tegen­standers leiden tot bloedbaden. Maar Bolsonaro, ook wel aangeduid met de bijnaam Tropical Trump, is van mening dat het een broodnodige wijziging is om politieagenten die geweld gebruiken tijdens hun werk, te beschermen en om geweld aan te pakken.

“Deze criminelen zullen sterven als kakkerlakken als deze nieuwe waarborgen worden goedgekeurd. En dat is hoe het zou moeten zijn,” aldus Bolsonaro.

Volgens de president vecht de Braziliaanse politiemacht een oneerlijke strijd tegen criminaliteit. Zij zouden volgens hem moeten worden onderscheiden voor het gebruik van hun wapens, niet vervolgd.

‘Assertieve burgers’ zouden volgens hem eveneens dergelijke bescherming van de wet moeten krijgen als zij zich gedwongen zien dodelijk geweld te gebruiken om zichzelf of hun bezit te beschermen tegen criminelen.

De harde koers van Bolsonaro heeft volgens zijn critici inmiddels al tot een drastische toename van het politiegeweld geleid. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn in Rio de Janeiro alleen al bijna 900 mensen gedood door de politie. Vooral arme, zwarte, jonge mannen zouden het doelwit zijn.

Mensenrechtenactivist Ariel de Castro Alves zei tegen de Braziliaanse nieuwszender G1 dat in het eerste half jaar van 2109 al 414 moorden door de militaire politie zijn gepleegd. Dat is het hoogste aantal sinds 2003.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden