Nieuws

Brandbrief: walvis, bruinvis en dolfijn met uitsterven bedreigd

Het voortbestaan van walvis, dolfijn en bruinvis is in gevaar. Honderden wetenschappers waarschuwen hiervoor via een brandbrief, zo meldt de BBC. Zij vinden het de hoogste tijd voor een wereldwijde actie om de dieren tegen uitsterven te beschermen.

Het Parool
Een medewerkster van World Wildlife Fund laat een nagemaakte vaquita zien. Deze bruinvissoort wordt met uitsterven bedreigd. Beeld AP
Een medewerkster van World Wildlife Fund laat een nagemaakte vaquita zien. Deze bruinvissoort wordt met uitsterven bedreigd.Beeld AP

Voor meer dan de helft van negentig grote soorten walvissen, dolfijnen en bruinvissen is er reden tot zorg, waarschuwen de experts. De brief, in handen van de BBC, maakt deel uit van een groeiende beweging van wetenschappers en natuurbeschermers om mensen bewust te maken van de bedreigingen waarmee walvissen en hun kleinere familieleden, de dolfijnen en bruinvissen, worden geconfronteerd.

Noodklok

Experts luiden al langer de noodklok over de staat van de biodiversiteit. In de afgelopen vijftig jaar was de impact van de mensheid op de natuur ronduit catastrofaal: sinds 1970 is bijna 70 procent (!) van de wilde dieren, vogels en vissen verdwenen, blijkt uit een schatting van het Wereld Natuurfonds. Vorig jaar waarschuwde het VN-panel voor biodiversiteit (IPBES) dat een miljoen soorten met uitsterven worden bedreigd, omdat door de mens veroorzaakte activiteiten al driekwart van het land op aarde ernstig heeft aangetast.

Veel vissen sterven omdat ze ‘per ongeluk’ in een net verstrikt raken. Volgens honderden wetenschappers, die zich van over de hele wereld nu verenigen, is het van groot belang om snel en daadkrachtig te handelen. Ze wijzen onder meer op de achteruitgang van de Noord-Atlantische walvis (de noordkaper), waarvan er nog maar een paar honderd exemplaren over zijn, en de vaquita, een bruinvis die in de Golf van Californië leeft, waarvan er vermoedelijk nog zo’n tien leven.

Plasticvervuiling

Volgens de experts is het haast onvermijdelijk dat deze twee soorten de Chinese rivierdolfijn achterna gaan op het pad naar uitsterven. De dolfijn, ook wel bekend als de baiji, was ooit een veel voorkomend verschijnsel in de Jangtsekiang - de langste rivier in Azië - maar wordt nu verondersteld te zijn uitgestorven.

Mark Simmonds, wetenschapper bij Humane Society International en initiatiefnemer van de actie, hoopt dat de brief tot bewustwording en een ‘krachtige golf van actie’ leidt. “Het is aan de toezichthouders, wetenschappers, politici en het publiek om onze oceanen te redden,” stelt Simmons tegen de BBC.

Hoewel getroffen populaties in de meeste delen van de wereld de kans hebben gehad om te herstellen van de georganiseerde jacht, worden ze nu geconfronteerd met talloze bedreigingen door menselijk handelen, waaronder plasticvervuiling, klimaatverandering en aanvaringen met schepen, aldus de Britse zender.

Dramatische terugval

In de brief, die is ondertekend door experts uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Mexico, Zuid-Afrika en Brazilië, wordt erop gewezen dat deze ‘dramatische terugval’ voorkomen had kunnen worden, maar dat ‘de politieke wil ontbrak’. “Het is van cruciaal belang dat regeringen aanvullende noodzakelijke acties ondernemen om deze iconische soorten beter te beschermen en te redden,” stelt Susan Lieberman van natuurorganisatie Wildlife Conservation Society.

Wereldwijd is er in elk geval genoeg werk te verrichten. Uit een vorige maand verschenen rapport van de Verenigde Naties bleek dat de aangesloten landen geen van de doelen zullen halen die ze zichzelf tien jaar geleden hebben gesteld om de natuur te behouden en de vitale soortenrijkdom van de aarde te redden.

Feiten en cijfers uit het rapport van IPBES, in 2019

- 75 procent van het aardoppervlakte is sterk veranderd door menselijk ingrijpen, net als 66 procent van de oceanen

- Meer dan 40 procent van de amfibiesoorten wordt met uitsterven bedreigd

- Minstens 680 gewervelde diersoorten zijn uitgestorven sinds de zestiende eeuw als gevolg van de mens

- Het aantal invasieve soorten is met 70 procent gestegen sinds 1970 in 21 landen waarvan gedetailleerde cijfers bekend zijn

- De omvang van verstedelijkte gebieden is verdubbeld sinds 1992

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden