Update

Brand Notre-Dame uit, drie mensen lichtgewond

De brand die maandagavond in de Parijse kathedraal Notre-Dame uitbrak, is helemaal geblust volgens de brandweer.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Naar nu bekend zijn drie mensen lichtgewond geraakt. Het gaat om twee politieagenten en een brandweerman, meldde de brandweer dinsdagochtend.

De structuur van de kathedraal is na negen uur van "bittere strijd" bewaard gebleven, de belangrijkste kunstwerken konden worden gered.

Een woordvoerder zei dat de brand zich heel erg snel verspreidde over de hele dakconstructie. Het gaat om een oppervlakte van circa 1000 vierkante meter.

Tal van prominenten hebben de brandweer geprezen, omdat die door moedig en kundig optreden zou hebben voorkomen dat het hele bouwwerk verloren ging. Dat dreigde te gebeuren toen de vuurzee ook een grote kerktoren bereikte.

Wederopbouw
Hoe groot de schade precies is, moet nog worden vastgesteld. Vooral het dak van het iconische bouwwerk moest het ontgelden. Eerder deelde de brandweer al mee dat de twee torens van de Notre-Dame gered zijn en ook de structuur van de kathedraal is behouden.

Ook het oude, enorme orgel van de Notre-Dame is ongeschonden uit de brand gekomen. Een van de betrokkenen bij het beheer en onderhoud van de schatten van de wereldberoemde kathedraal, Laurent Prades, heeft tegen Franse media gezegd dat het orgel momenteel onbespeelbaar is door stof en roet, maar dat het door geen druppel bluswater is geraakt en er niets is gesmolten of verbrand.

Europe1 berichtte dat het hoofdorgel van het twaalfde-eeuwse kerkgebouw "op wonderbaarlijke wijze behouden is gebleven''.

Een kleiner orgel dat dagelijks werd bespeeld, is wel door bluswater aangetast. Een groot deel van de kathedraal waar werkzaamheden werden uitgevoerd, is door brand verloren gegaan.

Prades neemt samen met bouwkundigen, architecten en brandweerlieden allereerst de schade aan de bouwstructuur op. De inspectie is er op gericht eventueel schade te ontdekken die onmiddellijk aandacht verdient, om te voorkomen dat de middeleeuwse kerk alsnog instort.

Louvre
De kunstwerken die zijn gered uit de Notre-Dame zullen worden overgebracht naar het Louvre. Dat zei de Franse minister van Cultuur Franck Riester dinsdag.

Brandweerlieden en medewerkers van het ministerie en het stadhuis haastten zich naar de kathedraal toen de brand uitbrak, om de belangrijkste kunstwerken veilig te stellen, aldus de minister.

De kunstwerken, waaronder relikwieën zoals de doornenkroon van Christus en het 13e-eeuwse gewaad van de Franse koning Lodewijk IX, als heilige vereerd als Saint-Louis, werden eerst verplaatst naar het stadhuis en zullen nu worden overgebracht naar het nabijgelegen Louvre Museum.

Brand
In de beroemde Parijse kathedraal Notre-Dame brak maandagavond rond 19.00 uur een grote brand uit. De brandweer had grote moeite het vuur onder controle te krijgen. Een groot deel van de kathedraal is verwoest, de torenspits is ingestort.

De Franse president Macron heeft al beloofd dat de Notre-Dame opnieuw zal worden opgebouwd.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Macron zou maandagavond eigenlijk een langverwachte toespraak op tv houden met betrekking tot de 'gele hesjes', maar had die afgezegd om naar de Notre-Dame te gaan. 'Ik ben vanavond droevig om dit deel van ons te zien branden,' twitterde de president.

Meest bezocht

Volgens Le Figaro is de Notre-Dame het meest bezochte historische monument in Europa. De imposante, wereldberoemde kerk werd gebouwd tussen 1163 en 1345. Het is één van de beroemdste historische gebouwen ter wereld.

Unesco heeft de Franse autoriteiten maandag steun toegezegd. De VN-organisatie staat 'aan de zijde van Frankrijk om de Notre-Dame te redden en herstellen,' aldus directeur-generaal Audrey Azoulay op Twitter. Azoulay noemt de 850 jaar oude kathedraal in de Franse hoofdstad 'erfgoed van onschatbare waarde''. Ze stelt dat haar organisatie de ontwikkelingen rond de brandende kerk op de voet volgt.

Lees ook: De verwoesting van de Notre Dame: 'Een catastrofe'

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Giften stromen binnen

Franse miljardairs stellen honderden miljoenen euro's beschikbaar voor de wederopbouw van de kathedraal Notre-Dame de Paris. Het luxe goederenconcern LVMH en de familie van LVMH-oprichter Bernard Arnault stellen 200 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de kerk.

De gift volgt op de mededeling van François-Henri Pinault van het ook in luxe artikelen actieve bedrijf Kering. Pinault heeft laten weten 100 miljoen beschikbaar te stellen. Hij reageerde snel op de aankondiging van president Emmanuel Macron dat er geld zal worden ingezameld voor de wederopbouw. Pinault doet de gift via de investeringsmaatschappij van de familie Pinault: Groupe Artémis.

Er wordt uit de hele wereld hulp aanboden voor gespecialiseerd restauratiewerk, onder meer uit Rusland en het Vaticaan.

Lees ook: Giften stromen binnen voor Notre-Dame

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden