Bouterse spreekt met winnaars verkiezingen Suriname

Desi Bouterse, nu nog president van Suriname, heeft een gesprek gehad met de winnaars van de verkiezingen, VHP-voorzitter Chan Santokhi en Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP.

ANP
Desi Bouterse. Beeld ANP
Desi Bouterse.Beeld ANP

Doel van het overleg was de overdracht van de regering, aldus een verklaring die Bouterse, Brunswijk en Santokhi dinsdag hebben uitgegeven over de ontmoeting vorige week.

Uitlevering Bouterse

Hoewel niet officieel bekendgemaakt, was het afgelopen woensdag al duidelijk dat er een gesprek had plaatsgevonden tussen de zittende president en de leiders van de nieuwe coalitie. Bouterse sprak daarover in een radio-interview waarin hij inging op uitspraken die Santokhi gedaan zou hebben over een eventuele uitlevering van Bouterse aan Nederland, waar hij is veroordeeld tot elf jaar cel wegens betrokkenheid bij drugshandel. Dit interview van Santokhi op BNR Nieuwsradio is donderdag op verzoek van Santokhi gerectificeerd. Hij zegt dit nooit te hebben gesuggereerd. De Surinaamse wet staat namelijk niet toe dat Surinamers worden uitgeleverd.

Het gesprek op het hoogste politieke niveau was ook nodig in verband met de coronacrisis. Ook andere problemen, zoals de slechte economische situatie, moeten snel worden aangepakt, staat in de verklaring. Ook stond er dat het gesprek in een vriendelijke, openhartige en constructieve sfeer verlopen is. Een volgend gesprek is niet uitgesloten.

Verkiezingen

Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) van Suriname heeft dinsdag tijdens een openbare vergadering de uitslag van de verkiezingen van 25 mei formeel vastgesteld. Nu staat definitief vast welke 51 Surinamers zijn gekozen als lid van De Nationale Assemblee (DNA). Zij moeten binnen twee weken aangeven of ze inderdaad toegelaten willen worden tot de volksvertegenwoordiging.

Tijdens de vergadering van het CHS hebben enkele kiezers bezwaren geuit, maar die zijn volgens de CHS-voorzitter niet van invloed op de einduitslag. Deze is ook niet veranderd ten opzichte van de voorlopige uitslag die 4 juni werd gepubliceerd. De VHP krijgt 20 zetels, de NDP 16, de ABOP 8, NPS 3 en PL en BEP beide 2. Hoewel de regering nog beëdigd moet worden staat al vast dat VHP, ABOP, NPS en PL samen de nieuwe regering zullen vormen. Komende vrijdag zal het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) vergaderen en de verkiezingen al dan niet bindend verklaren. Als dat gebeurt, is het verkiezingsproces afgerond.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden