Update

Bouterse geland in Suriname: ‘We respecteren alles en iedereen’

De Surinaamse president Desi Bouterse, die afgelopen vrijdag is veroordeeld tot 20 jaar cel, is zondagmorgen rond 06.00 uur geland op luchthaven Johan Adolf Pengel.

“We blijven binnen wet- en regelgeving. We respecteren alles en iedereen. Politiek moet met politiek worden beantwoord,” zei hij op een persconferentie, kort nadat hij was aangekomen uit China. “Het gaat hoe het spel gespeeld wordt, als we maar binnen recht en wet blijven.”

Hij bleef naar eigen zeggen met opzet wat algemeen in zijn antwoorden, op aanraden van zijn advocaat.

Bouterse reageerde op zijn veroordeling, afgelopen vrijdag, tot 20 jaar cel voor zijn aandeel in de Decembermoorden in 1982. Hij toonde zich niet verrast daardoor: “Het politieke spel wordt zo openlijk gespeeld, dus het was duidelijk wat er zou komen.”

Maandag buigt Bouterse zich met zijn team over de verdere gang van zaken. Zijn advocaat liet eerder al weten in beroep te zullen gaan.

‘We want Bouta’

Bij aankomst werd de president opgewacht door zo’n 1500 aanhangers. Daar was hij dankbaar voor: “Ik geloof niet dat er andere organisaties zijn die leden hebben met zoveel liefde voor hun organisatie.”

Al zingend en met vlaggen wapperend stonden zijn aanhangers hem buiten op te wachten bij de aankomsthal. “We want Bouta,” schreeuwden ze luidkeels.

De aanhangers van de president trokken naar de luchthaven na een oproep van de Nationale Democratisch Partij, de politieke partij van Bouterse, om hem te verwelkomen. Uren voor zijn aankomst stond er al een flinke file op de weg richting het vliegveld. De NDP had ongeveer 70 bussen geregeld waarmee de leden naar het vliegveld zijn vervoerd. Ook ministers en hoge ambtenaren zouden massaal gehoor hebben gegeven aan de oproep.

De aanhangers zongen een van de strijdliederen uit de jaren tachtig: ‘Tide, tamara, we strey go moro fara’.

De oproep aan de NDP-leden om Bouterse massaal te verwelkomen, kwam vanuit China via een Whatsapp-voicebericht van Ingrid Bouterse-Waldring, echtgenote van de president. Daarin zegt ze dat ‘we natuurlijk allemaal ondersteboven zijn, maar de president iedereen vraagt om zich rustig te houden tot hij terug is. Jullie zien natuurlijk dat het een politieke uitspraak is, maar laat niemand zomaar allerlei dingen gaan doen,’ aldus de presidentsvrouw.

‘Mobiliseren’

Tijdens een spoedbijeenkomst vrijdagavond hebben de partijbesturen opdracht gekregen mensen te ‘mobiliseren’. “Wij verwachten van u als leidinggevende van uw wijk, ressort of district dat u de mobilisatie inzet, dat is de kracht van de NDP. Wij gaan onze voorzitter een daverend welkom geven,” sprak vicevoorzitter Ramon Abrahams daar.

Abrahams roept de leden op zich, voor het moment, fatsoenlijk te blijven gedragen. “Ik doe een beroep op jullie om ons nu nog correct te gedragen.” Ook waarschuwt hij voor personen die de ‘integriteit van de partij, de voorzitter en het land willen aantasten’. “Dan bent u regelrecht bezig om vijandig te zijn tegen de NDP en u moet ons niet dwingen om dingen te doen die we niet graag willen doen.”

Irvin Kanhai, de advocaat van Bouterse, maakte op de Surinaamse radiozender SRS bekend dat er beroep wordt aangetekend tegen het vonnis van de Krijgsraad. Volgens Kanhai is er sprake van een politiek proces. De procedure kan nog jaren duren, in de tussentijd hoeft de president niet de cel in.

Geregisseerd

De krijgsraad in Paramaribo veroordeelde de 74-jarige Bouterse vrijdag onverwachts tot 20 jaar voor zijn rol in de Decembermoorden in 1982. Destijds werden vijftien politieke tegenstanders vermoord.

Binnen de partij van Bouterse, de NDP, leeft het gevoel dat het proces wordt geregisseerd door Nederland. Zo verwees de ondervoorzitter zondag naar een uitspraak die premier Mark Rutte vrijdag deed nog vóór de krijgsraad het vonnis tegen de oud-legerleider had uitgesproken. Rutte zei dat ‘Bouterse zich gewoon moet verantwoorden voor wat hij daar gedaan heeft’.

Nadat de krijgsraad uitspraak had gedaan, schaarden vijf landen zich achter de reactie van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken), dat het vonnis tegen Bouterse moet worden gerespecteerd. Diplomaten van Frankrijk, Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië en Verenigde Staten noemden het ‘cruciaal’ dat het slotvonnis wordt uitgevoerd.

Desi Bouterse. Beeld EPA
Desi Bouterse.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden