Nieuws

Bosbranden teisteren zuidwesten van Europa: Portugese piloot blusvliegtuig omgekomen

Ruim duizend brandweerlieden proberen in het Franse departement Gironde de steeds groter wordende bosbranden onder controle te krijgen. Vrijdag stond zo’n 7300 hectare bos in brand, zaterdag is de vuurzee uitgegroeid naar 10.000 hectare. Ook elders in Europa woeden branden of worden voorzorgsmaatregelen getroffen om branden te voorkomen. Spanje en Portugal melden ondertussen honderden mensen die zijn overleden door de hitte.

David van der Heeden
In de Franse regio Gironde is al zeker 10.000 hectare bos in vlammen opgegaan.  Beeld ANP / EPA
In de Franse regio Gironde is al zeker 10.000 hectare bos in vlammen opgegaan.Beeld ANP / EPA

Frankrijk heeft al wekenlang te kampen met bosbranden als gevolg van droogte die wordt veroorzaakt door hoge temperaturen. De brandweer gaat de branden in het zuidwesten van Frankrijk onder meer te lijf met blusvliegtuigen. Volgens de lokale autoriteiten zijn in de afgelopen week meer dan 12.200 mensen geëvacueerd. Onder de evacués zijn ook toeristen.

Door een bosbrand langs de kust, ten zuidwesten van Bordeaux, werden de afgelopen dagen in Cazaux zeven woningen twee restaurants in de as gelegd. Volgens de Franse autoriteiten is de brandweer erin geslaagd zeker honderd woningen en andere panden in Cazaux te behoeden voor de brand. Zo’n 4000 mensen uit het plaatsje moesten huis en haard verlaten. De streek is populair als vakantiebestemming.

Sterke wind

In Landiras verspreidde de brand zich afgelopen nacht naar het zuidwesten door een sterke wind. Op die plek is in totaal zo'n 6500 hectare bos verbrand. Iets westelijker, in Teste-de-Buch, is ruim 3000 hectare bos getroffen. Die brand is daar ’s nachts niet groter geworden, maar is ook nog niet onder controle en de kans dat het vuur weer oplaait is groot.

Ook op andere plekken in Europa, zoals in Portugal en Spanje, woeden bosbranden als gevolg van de hitte. In Spanje bij Extremadura, tegen de grens met Portugal, en bij Castilië en León in het midden van het land. Ook daar zijn inwoners geëvacueerd. In de Spaanse regio Catalonië hebben de autoriteiten voorzorgsmaatregelen genomen om bosbranden te voorkomen. Rond 275 steden en dorpen is kamperen verboden. Ook is donderdag een grote bosbrand uitgebroken ten noorden van de Spaanse toeristische trekpleister Mijas. Meer dan drieduizend mensen zijn volgens de regionale hulpdiensten geëvacueerd uit het gebied. Veel van hen zijn ondergebracht in een sportcentrum.

Piloot omgekomen

In noordoosten van Portugal kwam vrijdag de piloot van een blusvliegtuig om het leven, toen het toestel neerstortte. Het is het eerste slachtoffer bij de branden dit jaar. Wel raakten al ruim 160 personen gewond door de vlammen en moesten honderden hun woningen gedwongen verlaten. Ruim 3000 brandweerlieden, geholpen door de lokale bevolking, proberen woningen veilig te stellen. Er woeden nog zeker tien branden.

Volgens de Portugese staatszender RTP is het totale oppervlak dat tot nu toe is verbrand al groter dan dat van vorig jaar. Er zou al meer dan 30.000 hectare in rook zijn opgegaan, waarvan het merendeel in de afgelopen week. Ook hier speelt de droogte door de aanhoudende hitte een rol. De Portugese autoriteiten meldden afgelopen woensdag een recordtemperatuur voor de maand juli van 47 graden.

Doden

In nagenoeg heel Portugal, grote delen van Spanje en delen van Frankrijk geldt al dagen een hitteplan voor extreem weer. De tweede hittegolf van dit jaar in Spanje houdt al bijna een week aan. De afgelopen dagen werden temperaturen tot bijna 46 graden gemeten. Portugal en Spanje melden dat honderden mensen de afgelopen dagen zijn overleden door de hitte, in Portugal al ruim tweehonderd mensen en in het buurland zeker 360. Onder de doden zijn vooral ouderen die door aandoeningen al verzwakt waren en voor wie de hoge temperaturen te veel waren.

De temperaturen in Europa blijven de komende dagen hoog. Ook voor vandaag worden in Frankrijk extreme temperaturen voorspeld. Noordelijker in Europa, zoals in het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland, worden inmiddels ook voorzorgsmaatregelen getroffen tegen de voorspelde hitte van de komende dagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden