Boris Johnson voor de rechter over uitspraken

Boris Johnson, de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken, moet zich voor de rechter verantwoorden op beschuldiging van misleiding van het publiek over de brexit.

Het Parool

Het gaat om uitspraken over de som die het Verenigd Koninkrijk wekelijks betaalt aan de Europese Unie (EU). Johnson, een van de hoofdrolspelers van de campagne voor het referendum over de brexit in 2016, zou het Britse publiek volgens de dagvaarding in de aanloop naar, en de nasleep van het referendum over het Britse vertrek uit de EU hebben misleid.

Johnson, die deelnam aan de ‘stem Leave’-campagne, doorkruiste in de weken voor het referendum het land in een rode dubbeldekker, waarop stond dat het EU-lidmaatschap de Britten wekelijks 350 miljoen pond kostte.

Nadat de Britten met 52 procent voor en 48 procent tegen een brexit hadden gestemd kwamen meerdere prominente brexiteers terug op deze claim, die dikwijls werd ontkracht. Zelfs prominent Nigel Farage gaf na het referendum in 2016 toe dat het bedrag van 350 miljoen pond per week niet klopte. Johnson daarentegen bleef er ook na het referendum op hameren dat dit bedrag klopte en deed er in 2018 zelfs nog een schepje bovenop in een interview met The Guardian, waarin hij zei dat het genoemde bedrag een 'te bescheiden inschatting' was.

Eerste hoorzitting

Johnson, die geldt als een van de belangrijkste gegadigden om Theresa May op te volgen als partijleider en premier van het Verenigd Koninkrijk, moet verplicht komen opdraven op de eerste hoorzitting, die over drie tot vier weken zal plaatsvinden. De zaak wordt daarna naar een hogere rechtbank gestuurd.

De zaak is volgens de aanklager geen poging de brexit uit te stellen of te beïnvloeden. De uiteindelijke zaak zal naar verwachting pas over een half jaar dienen. Tegen die tijd kan Johnson, als hij wordt verkozen tot de nieuwe partijleider van de Conservatieven, al lang en breed premier zijn van het Verenigd Koninkrijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden