PlusAchtergrond

Boris Johnson laat lockdown versneld los

Hoewel er dagelijks nog zo’n duizend nieuwe Britse coronagevallen zijn, versoepelt premier Johnson de regels voor onder meer kappers en cafés.

Tim de Wit
Premier Boris Johnson. Beeld AFP
Premier Boris Johnson.Beeld AFP

Nergens in Europa moesten ze zo lang wachten om weer naar de kapper te kunnen als in Groot-Brittannië. Of de pub weer in te mogen. Maar na drieënhalve maand is het zover: vanaf zaterdag 4 juli zullen kappers, pubs, restaurants en hotels hun deuren weer openen; de grootste versoepeling die de Britse regering sinds de invoering van de lockdown heeft aangekondigd.

Ook in het zwaargetroffen Verenigd Koninkrijk is eindelijk een forse daling van het aantal coronadoden te zien. Daar waar enkele weken geleden nog geregeld meer dan driehonderd doden per dag te betreuren waren – waarmee de Britten soms zelfs meer doden op een dag registreerden dan alle 27 EU-landen samen – zijn dat er nu voortdurend minder dan honderd.

“Aan onze lange winterslaap komt langzaam een einde,” zei premier Johnson bij de presentatie van de plannen in het Lagerhuis. “Er komt weer leven in onze straten.”

Horeca in het nauw

De druk op Johnson om tot deze versoepelingen over te gaan, werd groter en groter, zelfs vanuit zijn eigen partij. Met name in de horeca dreigen steeds meer restaurants en cafés kopje onder te gaan als gevolg van de lange lockdown. Met drie miljoen werknemers is het de op twee na grootste sector van het land.

Daarnaast besloot de premier om de 2 meter­afstandsregel te verkorten tot de ‘1 meter-plusregel’, ook een duidelijke tegemoetkoming aan de horeca. Op plekken waar het ondoenlijk is om 2 meter afstand tot elkaar te houden, is vanaf nu 1 meter voldoende. Veel pubs en restaurants vreesden dat een heropening alsnog tot de ondergang zou leiden als alle bezoekers minimaal 2 meter van elkaar verwijderd moesten blijven.

Dat de Britten dit doen, is niet uitzonderlijk. Ook China, Frankrijk en Denemarken hanteren een afstand van 1 meter. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert minimaal een meter.

Uit de hand gelopen

Johnsons laconieke houding aan het begin van de virusuitbraak achtervolgt hem nog steeds. Mede als gevolg van de late afkondiging van de lockdown vielen er volgens wetenschappers duizenden doden meer. Doordat het aantal besmettingen eind maart zo uit de hand liep, moesten de Britten abrupt overschakelen naar een extreem strenge lockdown, iets wat de economie genadeloos hard raakte.

Daarom wil Johnson de teugels snel laten vieren nu het gevaar in zijn ogen beheersbaar is geworden. Hij kondigde ook aan dat het niet na­leven van de afstandsregels niet langer boetes oplevert. “De Britse bevolking weet goed hoe het met die verantwoordelijkheid om moet gaan. We vertrouwen op het gezond verstand,” aldus Johnson.

Een reuzenstap voor een land dat wereldwijd op de derde plaats staat wat betreft corona­doden in absolute aantallen: ruim 42.000 inmiddels. Alleen in de Verenigde Staten (122.000) en Brazilië (51.000) kwamen meer mensen om.

Daarom is er ook kritiek. Verschillende gezondheidsexperts vinden dat Johnson de economie verkiest boven de volksgezondheid. Hoewel het dodenaantal fors is teruggelopen, komen er nog wel elke dag rond de duizend nieuwe besmettingen bij. Dat is twee keer zoveel als in Frankrijk en Duitsland, vier keer meer dan in Italië.

Negeren advies

“Het baart zorgen dat de regering besloten heeft om wetenschappelijk advies hieromtrent te negeren. Dat advies zegt dat de tijd nog niet rijp is om van 2 naar 1 meter terug te gaan,” zei David King, voormalig gezondheidsadviseur van de regering. Schotland en Wales hebben besloten Engeland niet te volgen in deze golf van versoepelingen. De afgelopen maanden hebben beide gebiedsdelen voortdurend hun eigen, voorzichtiger plan getrokken – iets waartoe ze bevoegd zijn. “In Schotland blijven onze regels hetzelfde. Wij adviseren nog steeds om 2 meter afstand te houden,” zei Nicola Sturgeon, eerste minister van Schotland.

Toch wilde Johnson niet langer wachten.

Hij zag de economie in april met 20 procent krimpen ten opzichte van een jaar eerder. Ook de cijfers van mei zullen naar verwachting dramatisch zijn.

Tegelijkertijd waarschuwde de premier wel dat hij gebruik kan maken van een ‘terugdraaiknop’. Als het aantal besmettingen weer omhoogschiet, draait hij de versoepelingen terug. Al zal hij zich daar absoluut niet populair mee maken.

Duitse regio terug bij af

De regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen stelt weer drastisch beperkende coronamaatregelen in voor de districten rond de steden Gütersloh en Warendorf. Daartoe besloot deelstaatpremier Armin Laschet van het district Gütersloh naar aanleiding van de grootschalige corona-uitbraak bij een vestiging van vleesverwerker Tönnies in Rheda-­Wiedenbrück. Het is voor het eerst dat ergens in Duitsland alle versoepelingen worden teruggedraaid.

In de regio gaan minstens voor een week weer maatregelen gelden die in maart nog voor de hele Bondsrepubliek van kracht waren. Vanaf vandaag zijn culturele evenementen en het binnen sporten opnieuw verboden. Sportscholen, bioscopen en kroegen in het gebied moeten de deuren sluiten. Van een uitreisverbod is echter geen sprake.

Bij de vleesverwerker was het coronavirus al bij minstens 1500 van de 6000 medewerkers vastgesteld. Daarmee is de uitbraak de grootste tot nu toe in Duitsland, zei Laschet. Het virus is ook bij 24 bewoners van de regio vastgesteld die niet werkzaam zijn bij de vleesverwerker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden