Nieuws

Boot met migranten in haven Lampedusa in beslag genomen

Ondanks een uitdrukkelijk verbod van de Italiaanse autoriteiten is een boot met 46 migranten aan boord, de Alex, de haven van Lampedusa binnengevaren.

ANP
De Alex bij de haven van Lampedusa. Beeld EPA
De Alex bij de haven van Lampedusa.Beeld EPA

Dat gebeurde tot grote woede van minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, die zei dat de wet is overtreden.

De boot zal door de politie in beslag worden genomen, liet het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken later weten. Het gaat om een Italiaans schip van een Italiaanse organisatie. Verder zal er een onderzoek gestart worden naar de bemanning van Alex, die deel maakt van de ngo Mediterranea, voor medeplichtigheid aan illegale migratie.

De migranten aan boord kregen geen toestemming om voet aan grond te zetten in Italië nadat ze twee dagen doorbrachten op het 18 meter lange schip.

Mediterranea drong er bij de autoriteiten op aan om de “uitgeputte” migranten en bemanningen binnen te laten. “De schipbreukelingen en de crew zijn uitgeput. De mensen die wij hebben gered, hebben zorg nodig. Dit is een surrealistische situatie en hen laten wachten, is een onnodige wreedheid”, aldus de organisatie op Twitter.

Het voornaamste politieke betoog en beleid van Salvini is dat Italië moet ophouden migranten op te nemen. Vorig jaar kwamen er naar schatting 120.000 over zee naar het Zuid-Europese land. Salvini stelt dat met zijn beleid “de havens zijn gesloten” voor mensensmokkelaars.

De Alex is van de organisatie Mediterranea Saving Humans. Salvini is net bekomen van de komst van het schip Sea-Watch 3 van de Duitse organisatie Sea-Watch. Een rechter op Sicilië heeft de gearresteerde kapitein van dat vaartuig, de Duitse Carola Rackete, dinsdag tot zijn grote ergernis weer op vrije voeten gesteld. Rackete wil nu een zaak over mensenrechten aanspannen tegen Salvini.

Op bijna 30 kilometer van Lampedusa koerste zaterdag de Alan Kurdi met 65 migranten aan boord ook op Lampedusa af. Salvini wilde het schip onder geen beding in een Italiaanse haven toelaten, waarop de bemanning besloot koers te zetten naar Malta. Naar verwachting komt de Alan Kurdi daar zondag aan.

Het schip is van de Duitse organisatie Sea Eye, die mensen heeft opgepikt voor de 250 kilometer zuidelijker gelegen Libische kust. De hulporganisaties zeggen dat de vluchtelingen te water waren geraakt en dreigden te verdrinken. Volgens de Italiaanse autoriteiten zijn ze medeplichtig aan mensensmokkel.

Nog verder naar het zuiden vaart het schip Open Arms van de Spaanse organisatie Proactiva Open Arms.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden