Bomschade en asbest ontdekt in Big Ben: miljoenen extra nodig

Een onaangename verrassing tijdens onderzoek aan binnenkant van de Elizabeth Tower in Londen. In de toren, die vooral bekend is omdat de beroemdste klok van het Verenigd Koninkrijk erin hangt, zijn sporen van bomschade en asbest aangetroffen.

David van Unen
De Big Ben steekt nu al bijna drie jaar ingepakt boven Londen uit. Beeld EPA
De Big Ben steekt nu al bijna drie jaar ingepakt boven Londen uit.Beeld EPA

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de toren een aantal keer bestookt met nazibommen en die hebben substantiëlere schade veroorzaakt dan tot nu toe werd gedacht. Opgeteld bij de schade die asbest en luchtvervuiling hebben veroorzaakt, is ruim 22 miljoen euro extra nodig, waardoor de kosten oplopen tot 95 miljoen euro.

Ondanks de tegenvallers blijft de doelstelling dezelfde: de Big Ben in oude luister herstellen, aldus een woordvoerder van de parlementscommissie die met de verantwoordelijkheid over het project is belast. Dat die veel groter blijkt dan gedacht, is inderdaad ‘erg frustrerend’, aldus deze Ian Ailles.

4,7 miljard

De toren steekt nu al bijna drie jaar ingepakt boven Londen uit, maar de planning om medio volgend jaar klaar te zijn met het herstel, blijft ongewijzigd. Dan moeten de scheuren in het metselwerk van de toren zijn aangepakt, en moet de ruim 160 jaar oude klok geen kuren meer vertonen.

Deze renovatie staat overigens los van het werk aan het omliggende Westminster Palace, dat dit jaar begint en ruim 4,7 miljard euro gaat kosten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden