Bolton hekelt Trump nu wel

Het Witte Huis heeft ondanks verwoede (juridische) pogingen niet kunnen voorkomen dat alle grote Amerikaanse kranten het boek van voormalig Trumpvertrouweling John Bolton in handen hebben.

David van Unen
Donald Trump met Xi Jinping tijdens de G20-top in Osaka, eind juni vorig jaar.  Beeld Reuters
Donald Trump met Xi Jinping tijdens de G20-top in Osaka, eind juni vorig jaar.Beeld Reuters

Als president Xi Jinping er nou eens voor kon zorgen dat China op grote schaal sojabonen inkocht in landelijke Amerikaanse staten waar veel Republikeinse kiezers wonen, dan zou dat Donald Trump een zet de goede kant op geven tijdens de presidentsverkiezingen van november dit jaar.

John Bolton – toen nog nationaal veiligheidsadviseur – zat erbij en keek ernaar toen de wereldleiders tijdens de G20 in Japan mogelijke invloed op de Amerikaanse verkiezingen bespraken. Hij beschrijft het in zijn memoir The Room Where it Happened, dat volgende week verschijnt.

Tijdens dezelfde G20 zou Xi via de tolk aan Trump hebben verteld over zijn beleid ten aanzien van de Oeigoeren, een islamitische minderheid in Xinjiang die door Peking in verkapte concentratiekampen wordt gestopt. Trump knikte volgens Bolton instemmend en zei dat Xi het juiste deed.

‘Een saaie dwaas’

Boltons boek staat volgens Trump – die de inhoud tijdens een interview met Fox News vannacht probeerde te bagatelliseren – ‘vol met overdrijvingen van een ontevreden oud-werknemer’. Op Twitter voegde hij eraan toe: ‘een saaie dwaas die alleen maar uit was op oorlog voeren’.

Dinsdag spande de regering-Trump niettemin een kort geding tegen het boek aan, waar staatsgeheime informatie in zou staan. Gisteren kwam daar een verzoek om een voorlopige voorziening overheen, om in elk geval de publicatie te voorkomen. Uitgever Simon & Schuster meldde enigszins triomfantelijk aan CNN dat het boek ‘effectief al uit is’. ‘Honderdduizenden exemplaren zijn onderweg naar boekhandels wereldwijd.’

De boekenredactie van The New York Times heeft het inmiddels gelezen en is maar matig enthousiast. Los van zijn schrijfstijl – ‘nauwelijks aandacht voor vorm en verhaallijnen’ – is de recensent net als vele Amerikanen niet vergeten dat Bolton weigerde te getuigen in het impeachmentonderzoek tegen de president.

Hij was twee maanden eerder met ruzie uit het Witte Huis vertrokken en dweepte met explosieve informatie tegen de president, maar wilde die niet onder ede delen. ‘John Bolton is de laatste persoon waar Amerikanen nu van zouden moeten willen horen. Dit boek leest alsof hij zijn aantekeningen over de schutting gooit en zijn vijanden een trap na geeft.’

In de uittreksels die diverse Amerikaanse kranten tot nu toe publiceerden, schetst Bolton een presidentschap volgens ‘een patroon van obstructie van de rechtsgang’.

Nichtje

Trump had volgens hem op meer punten kunnen worden aangeklaagd dan het Oekraïneschandaal. Hij zou zich hebben bemoeid met onderzoeken naar de Turkse Halkbank en de Chinese telecomgigant ZTE. ‘Als de Democraten niet zo gefixeerd waren geweest op Oekraïne, was het ­misschien anders afgelopen met de impeachment.’ De in meerderheid Republikeinse Senaat sprak Trump vrij.

Bolton is bepaald niet de eerste en ook niet de laatste die een boek over Trump in de pen heeft. Eerder deze week kondigde Trumps nichtje Mary aan dat ze in een boek gaat uitleggen waarom hij ‘de gevaarlijkste man ter wereld’ uit ‘een giftige familie’ is. Gisteren bleek dat journalist Bob Woodward – onthuller van het Watergateschandaal – in september met een opvolger komt van zijn bestseller ­Fear: Trump in the White House.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden