Nieuws

Bob Dylan zegt sorry: speciale uitgave boek niet écht door hem gesigneerd

Bob Dylan heeft zijn excuses aangeboden voor het gebruik van een ‘autopen’, een soort handtekeningenmachine, bij het signeren van een speciale (en dure) uitgave van zijn boek.

Sam de Graaff
In zijn boek The Philosophy of Modern Song neemt Bob Dylan 66 nummers onder de loep. Beeld EPA
In zijn boek The Philosophy of Modern Song neemt Bob Dylan 66 nummers onder de loep.Beeld EPA

Bij de betere boekhandel haal je hem voor 30 euro, The Philosophy of Modern Song. In 352 pagina’s laat Bob Dylan zijn licht schijnen op 66 liedjes van andere artiesten. Nina Simone, Frank Sinatra, Johnny Cash, Cher – allemaal komen ze voorbij.

Voor wie net iets dichter bij de grote meester wil komen, is er ook een speciale uitgave. Een door Dylan zelf gesigneerde editie in een beperkte oplage van 900 stuks. Exclusiviteit is niet goedkoop, getuige het prijskaartje: 599 dollar moet het boek kosten, zo’n 570 euro.

Maar goed, dan heb je wel een handtekening van Dylan, mét authenticiteitsverklaring. ‘U hebt iets heel speciaals in handen,’ schrijft uitgever Simon & Schuster aan de gelukkige koper. ‘Dit boek is met de hand getekend door Bob Dylan.’

Extreem vaste hand

Fans deelden online trots foto’s van de krabbels. Eén ding viel al snel op: Dylans handtekeningen leken wel erg op elkaar. Had de inmiddels 81-jarige zanger een extreem vaste hand of was de authentieke handtekening toch niet zó authentiek?

Het laatste, zo bleek. Dylan had gebruikgemaakt van een ‘autopen’, een soort handtekeningenmachine. De zanger zelf heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. ‘Gebruikmaken van een machine was een inschattingsfout die ik meteen wil herstellen,’ schrijft hij op Facebook.

Dylan legt ook uit hoe het zover heeft kunnen komen. Bij signeersessies wordt hij normaal gesproken ondersteund door een team van vijf mensen, tijdens de pandemie was het lastig dicht op elkaar samen te werken. Tel daar een flinke aanval van duizeligheid (‘vertigo’) bij op, en met de naderende deadlines werd besloten tot het gebruik van de autopen. Dylan, schrijft hij in zijn spijtbetuiging, zou zijn verteld dat de autopen ‘continu’ wordt gebruikt door schrijvers en kunstenaars.

Inmiddels blijkt dat ook een aantal kunstwerken van Dylan is ondertekend met een machine. Verder zou de zanger altijd met zijn hand een krabbel hebben gezet, benadrukt hij.

In een eerdere versie van dit stuk stond dat Dylan in The Philosophy of Modern Song schrijft over 600 nummers. Dat klopt niet. Het zijn er 66.

null Beeld AP
Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden