Bitcoin bereikt opnieuw mijlpaal: 50.000 euro per munt

De koers van de bitcoin is zaterdag voor het eerst tot boven de 60.000 dollar gestegen. En passant werd nog een bijzondere grens geslecht: de cryptomunt was meer waard dan 50.000 euro.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Doorgaans wordt de koers van de virtuele munt uitgedrukt in de Amerikaanse munteenheid. De koers van de bitcoin steeg tot 60.012 dollar. Het oude record werd op 21 februari aangetikt met een stand van meer dan 58.000 dollar. Na het aantikken van dat recordniveau zakte de koers van de bitcoin wel weer flink weg door zorgen of de waarde van de cryptomunt niet te sterk was opgelopen. Inmiddels is dus weer een nieuwe opmars ingezet.

In een jaar tijd is de bitcoin nu ongeveer tien keer zoveel waard geworden. De bitcoin profiteert van optimisme onder beleggers over digitale valuta en toenemende interesse van professionele investeerders in cryptomunten. Zo kocht de maker van elektrische auto’s Tesla eerder dit jaar voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins en liet Tesla-topman Elon Musk zich op sociale media geregeld positief uit over digitale munten. De totale marktwaarde van alle bitcoins ligt nu op meer dan 1000 miljard dollar.

Onvoorspelbaar

Centrale banken en overheden hebben al meermaals gewaarschuwd voor de onvoorspelbaarheid van de bitcoinkoers. Onlangs zei Janet Yellen, de nieuwe minister van Financiën in de VS, dat mensen moeten oppassen. “De koers van bitcoin kan extreem volatiel zijn. Ik maak me zorgen over mogelijke verliezen die beleggers in bitcoin kunnen lijden.”

Yellen noemt bitcoin ‘een extreem inefficiënte manier om transacties mee uit voeren’. “De gebruikte energie om die transacties te verwerken, is onthutsend,” voegde ze daaraan toe. De minister vreest dat bitcoin vooral gebruikt wordt voor ongeoorloofde financiële transacties, zoals witwassen.

Wat is bitcoin?

Bitcoin werd op 3 januari 2009 gelanceerd door de nog altijd anonieme ontwikkelaar Satoshi Nakamoto. Deze creëerde een decentraal en open-source betalingssysteem. Gebruikers kunnen transacties aangaan met elkaar, zonder dat daar een derde partij tussen kan komen, zoals een bank. Deze transacties worden beveiligd met cryptografie en opgeslagen in een blockchain, een speciaal soort database. De transacties worden verwerkt en beveiligd door miners. Deze gebruikers zetten hun computerkracht in voor het netwerk. In ruil daarvoor krijgen zij transactiekosten en nieuwe hoeveelheden bitcoin. In totaal zullen er 21 miljoen bitcoins gecreëerd worden, een gegeven dat de digitale munt tot een schaars goed maakt. De prijs van de digitale munt is behoorlijk speculatief en gaat daarom snel op én neer.

Rectificatie: in een eerdere versie van dit stuk was verouderde informatie opgenomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden