Plus

Bimbambrexit: moet de Big Ben luiden?

Het is al een paar jaar een onwennig gezicht. De Big Ben, ’s werelds beroemdste klok, is sinds september 2017 ingepakt in steigers en doeken. De gehele Elizabeth Tower, zoals de toren heet waar de klok in is gehuisvest, wordt voor bijna 70 miljoen euro gerenoveerd.

Tot volgend jaar luidt de Big Ben alleen bij bijzondere gelegenheden.Beeld AFP

En dat was hard nodig, want de ruim 160 jaar oude klok begon steeds vaker kuren te vertonen. Het renoveren neemt wel ruim vier jaar in beslag; pas in de loop van volgend jaar zullen de steigers verdwijnen.

Voordat de renovatie begon, besloot het parlement dat Big Ben tijdens de renovatie nog wel op zeer speciale gebeurtenissen geluid mocht worden. Zoals om 12 uur ’s avonds tijdens de jaarwisseling. Of op de tweede zondag in november, de dag dat Groot-Brittannië de oorlogsdoden herdenkt.

Nu wil een groep fanatieke brexitaanhangers in de Conservatieve fractie dat 31 januari aan dat lijstje wordt toegevoegd. Dat is de dag dat de Britten officieel de Europese Unie zullen verlaten. “En omdat we de EU op een zeer exact moment verlaten, namelijk 31 januari om 11 uur ’s avonds, willen zij die dat willen vieren graag gezamenlijk naar een klok kijken om dat moment te markeren,” zei Mark Francois, Conservatief parlementariër. “En wat is er dan beter dan dat we daarvoor de Big Ben gebruiken, de meest iconische klok ter wereld? Big Ben moet luiden voor brexit!” riep hij vol enthousiasme in het Lagerhuis.

Hij diende er met enkele andere Conservatieven zelfs een amendement voor in. Maar de Speaker Lindsay Hoyle – de opvolger van John Bercow – stak daar een stokje voor. De Lagerhuisvoorzitter besloot het amendement niet in stemming te brengen, iets wat hij in zijn rol zonder opgaaf van reden kan doen. Waarschijnlijk zag Hoyle wel in dat 31 januari voor de ene helft van het land een moment is om een fles champagne bij open te trekken, maar voor de andere helft vooral zal voelen als een uiterst droevige aangelegenheid.

Toch geven de brexiteers niet op. Zo’n zestig Conservatieve parlementsleden hebben een brandbrief geschreven naar een speciale Lagerhuiscommissie die zich er deze week over moet buigen. Al heeft een woordvoerder van die commissie al gezegd dat het luiden van de klok tijdens de renovatie niet zomaar geregeld is. Het moet vakkundig voorbereid worden en de werkzaamheden zouden zomaar veertien dagen vertraging op kunnen lopen. De kosten zijn ook niet mis, die zijn omgerekend 130.000 euro.

Voor brexitminnende Britten maakt dat allemaal niet uit. Zolang de diepe iconische slagen maar klinken op het moment waar ze de afgelopen 3,5 jaar naartoe hebben geleefd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden