null

PlusAchtergrond

Bijna geen enkel land lijkt te ontkomen aan de deltavariant

Beeld AFP

De deltavariant veroorzaakt wereldwijd hoofdbrekens. Ook landen die het virus tot nu toe aardig buiten de deur wisten te houden, kampen met uitbraken. Het belang van vaccineren blijkt opnieuw.

Sam de Graaff

Het landschap rond de Chinese stad Zhangjiajie is prachtig. Tientallen grotten, ravijnen, uitgestrekte bossen, adembenemende uitzichten en rotspilaren van honderden meters hoog. Het ­gebied was niet voor niets de inspiratie voor de makers van de film Avatar. Zeker als de mist tussen de rotsen hangt, heeft het iets van een andere planeet.

Normaliter stikt het er van de toeristen. Nu niet, nu is het stil. Zhangjiajie, een stad met een agglomeratie van 1,5 miljoen mensen, is afgesloten van de buitenwereld. Niemand mag erin of eruit, ook toeristen niet. De reden: Zhangjiajie is de bron van een corona-uitbraak in China. Besmettingen in zeker tien andere provincies zijn te herleiden naar de stad.

Hoewel China dagelijks slechts enkele tientallen besmettingen telt, greep de Chinese overheid hard in. Tot dusverre werkte dat beleid goed. Maar de besmettelijkere deltavariant zet het onder druk. Want het aantal besmettingen neemt vooralsnog niet af, al blijft het een stuk ­lager dan in veel westerse landen.

Zes weken lockdown

Ook elders veroorzaakt de deltavariant kop­zorgen. Australië, dat net als China een beleid van indammen voert, kampt met een uitbraak rond Sydney. Vandaag meldde de stad 5 doden en 259 nieuwe besmettingen. Een voorlopig dieptepunt, en dat na zes weken lockdown.

Meerdere landen in Zuidoost-Azië hebben ­(lokale) lockdowns afgekondigd. Op Curaçao is het aantal besmettingen gegroeid naar 548 op woensdag, tegen 48 drie weken terug. In Japan wordt de noodtoestand die in Tokio al geldt, uitgebreid naar acht andere regio’s. Over het geheel genomen zitten de cijfers in Noord-Amerika, Afrika, Azië en Oceanië in de lift.

Het goede nieuws: grote uitbraken hoeven niet per se tot drukte in de ziekenhuizen te leiden. Dat bleek onder meer in Nederland, waar een enorme uitbraak halverwege vorige maand niet leidde tot torenhoge opnamecijfers. De ­vaccins deden hun werk.

Dan het slechte nieuws: lang niet overal ligt de vaccinatiegraad zo hoog als in Nederland. ­Sommige landen, waaronder Australië, zijn slachtoffer van hun eigen succes. “De federale overheid heeft pas heel laat vaccins besteld,” zegt Adrian Esterman, epidemioloog aan de Universiteit van Zuid-Australië in de Financial Times. “Haast was er niet, Australië telde toch amper besmettingen.” In China ontbreken betrouw­bare cijfers, maar bestaan zorgen over de effectiviteit van de vaccins die daar zijn ­gemaakt.

Vaccinrace

Belangrijker was echter de wereldwijde vaccinrace. Welvarende landen wisten de hand te leggen op de meerderheid van de vaccins, armere landen met lege handen achterlatend. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus riep rijke landen daarom op geen zogeheten ‘booster­vaccin’ – een derde of in het geval van het Janssenvaccin tweede prik – te laten zetten. In onder meer Israël en het Verenigd Koninkrijk liggen dergelijke plannen op tafel, Nederland neemt naar verwachting na de zomer een besluit.

Wacht ten minste tot eind september, vroeg Tedros gisteren, zodat andere landen hun achterstand kunnen inlopen. Dat is voor iedereen het best: zolang het virus om zich een blijft grijpen, bestaat de kans op het ontstaan van nieuwe varianten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden