Big Tech is aan de beurt in de VS

Vier machtige techbestuurders moeten het Congres woensdag uitleg geven over de dominante invloed van hun bedrijf. Een politiek spektakelstuk, maar er staat veel op het spel.

David van Unen
Mark Zuckerberg tijdens een hoorzitting in 2019. Beeld AFP
Mark Zuckerberg tijdens een hoorzitting in 2019.Beeld AFP

In 1994 kregen de topmannen van onder meer Philip Morris en US Tobacco werkelijk alle hoeken van het Huis van Afgevaardigden te zien. Een land vol kettingrokers moest maar eens zien en horen dat het kwaad bij de tabaksreuzen zat. Invloedrijke miljonairs die voor het oog van talloze camera’s nog te bescheten waren om te erkennen dat roken misschien wel slecht voor hart en longen is. Amerikaanse media trekken voor de verhoren van techbestuurders woensdag parallellen met dit Big Tobaccomoment.

Jeff Bezos (Amazon), Tim Cook (Apple), Sundar Pichai (Google) en Mark Zuckerberg (Facebook) vertegenwoordigen een gezamenlijke bedrijfswaarde van bijna 5 biljoen dollar. Hun ondernemingen zijn zeker in de Verenigde Staten niet weg te denken uit het dagelijks leven. Dat maakt de bedrijven vatbaar voor machtsmisbruik en concurrentievervalsing en de bestuurders in elk geval stinkend rijk.

Hun invloed is daarmee niet zo levensbedreigend als roken, maar wel gevaarlijk. Want stuurt Google doelbewust zoek­resultaten om adverteerders te paaien en hen de hoofdprijs te laten betalen? Hoe gaat het eraan toe in de magazijnen van Amazon en hoe krijg je als bescheiden ontwikkelaar een voet tussen de deur in de dominante App Store van Apple?

Momentum

Het verweer dat de topmannen zullen geven, is al min of meer uit te tekenen. Zelf zien ze zich – of doen ze in elk geval alsof – als vertegenwoordiger van producten en diensten die het leven van de gebruiker beter maken. Bovendien: zó groot is Amazon nu toch ook weer niet? En is het privacybeleid van TikTok niet nog veel erger dan dat van Facebook? Bovendien, heel veel apps mogen hun waar toch wél gratis aanbieden? En Google heeft heus nog wel concurrenten op de zoekmarkt.

Maar ook de volksvertegenwoordigers zullen alles op alles zetten om van het schouwspel hun momentum te maken. Aan het verhoor van de Commissie Mededingingszaken is onderzoek van meer dan een jaar voorafgegaan. Nog los van de politieke, economische of zelfs strafrechtelijke consequenties die de verhoren kunnen hebben: ze zijn bij uitstek het moment om de beeldvorming over een individu, bedrijf of branche te beïnvloeden.

De tabaksindustrie – of wat daarvan nog over is – beeft nog na van 1994. Want eenmaal oog in oog met een tot de tanden toe bewapend Huis, kunnen ook de rijkste mensen ter wereld opeens heel klein ogen. Zuckerberg heeft zich al twee keer eerder door een sessie moeten hakkelen en wist nauwelijks te overtuigen met zijn stelling dat de privacy van Facebookgebruikers veilig is.

Meevaller: vanwege het coronavirus verloopt het kruisverhoor thuis, via videoverbinding. Voor Zuckerberg is thuis een ranch van 750 hectare op Hawaï.

Wat zijn de verwijten?

- Amazon is zo groot dat het de ­prijsstelling van concurrenten kan beïnvloeden en beschikking heeft over hun data.

- Facebook heeft met 2,5 miljard gebruikers beschikking over zo veel data dat concurrenten bij voorbaat kansloos zijn.

- iPhonegebruikers kunnen alleen via de App Store apps installeren. Apple incasseert 30 procent van alle inkomsten van ontwikkelaars.

- Google kan gebruikers naar eigen diensten als YouTube sturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden