Biden wint in Arizona, als eerste Democraat sinds Clinton

Joe Biden heeft ook de staat Arizona binnengesleept. De overwinning in Arizona brengt Biden op 290 kiesmannen, waar 270 nodig zijn om de presidentsverkiezingen binnen te halen.

Sam de Graaff
Joe Biden koerst af op het Witte Huis. Beeld AFP
Joe Biden koerst af op het Witte Huis.Beeld AFP

Amerikaanse media meldden de overwinning donderdag (lokale tijd). Met 99 procent van de stemmen geteld staat Biden er op 49,4 procent, Trump is goed voor 49,1 procent. Biden heeft ruim 11.000 stemmen meer binnengehaald, waarmee de staat hem niet meer kan ontgaan.

Biden heeft de staat daarmee weten te ‘flippen’: vorige keer won Trump. Arizona gaat meestal naar de Republikeinen, de laatste keer dat de Democraten de staat wisten te winnen, was in 1996, toen zittend president Bill Clinton zijn Republikeinse uitdager Bob Dole versloeg. Arizona is goed voor elf kiesmannen, waarmee Biden zijn totaal ziet groeien tot 290, tegenover 217 voor Trump. Overigens schreven sommige media, waaronder Fox News, Arizona al tijdens de verkiezingsnacht toe aan Biden.

Internationale reacties

Internationaal ontvangt Biden steeds meer felicitaties vanwege zijn benoeming. Ook China heeft Biden en toekomstig vicepresident Kamala Harris inmiddels gefeliciteerd. “China respecteert de keuze van het Amerikaanse volk en wenst meneer Biden en mevrouw Harris veel geluk met hun overwinning,” meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Waarom China zo lang gewacht heeft met het bericht is ook vanochtend niet duidelijk geworden. Rusland, dat ook geen beste verstandhouding had met Trump, heeft Biden en Harris nog niet formeel gefeliciteerd met hun overwinning.

Paus Franciscus heeft Biden daarentegen al wel zijn gelukswensen overgebracht: de geestelijk leider en de toekomstig president spraken over de telefoon. Biden, deels van Ierse komaf, zal pas de tweede katholieke president ooit worden, na John F. Kennedy.

Trump zaait twijfel

Ondertussen weigert zittend president Trump zijn nederlaag toe te geven. Hij zaait twijfel over de uitslag, onder meer door in verschillende staten rechtszaken aan te spannen. Dat deed hij zondag ook in Arizona. Volgens hem waren stembiljetten van zijn aanhangers ten onrechte geweigerd. De zaak werd afgewezen door de rechter.

Tot dusverre zijn de rechtszaken van Trump weinig succesvol. Toch waarschuwt voormalig president Barack Obama dat de Republikeinen zich op ‘een gevaarlijk pad’ begeven. Wat hem meer zorgen baart dan de ongegronde beschuldigingen van verkiezingsfraude, is het feit dat andere Republikeinen tegen beter weten in meedoen.

“Het is een volgende stap om de legitimiteit niet alleen te ontzeggen aan de nieuwe regering-Biden, maar ook aan de democratie als geheel,” zegt Obama in vooraf gepubliceerde fragmenten uit een interview dat CBS News zondag volledig wil uitzenden.

‘Veiligste verkiezingen ooit’

Dat er weinig reden bestaat om te twijfelen aan de verkiezingsuitslag, werd donderdag nog eens benadrukt door het Agentschap voor Cyberveiligheid en Veiligheid van de Infrastructuur (CISA), toezichthouder op het stemsysteem in de VS. “Er is geen bewijs dat een stemsysteem stemmen heeft verwijderd of is kwijtgeraakt.” De verkiezingen van dit jaar zouden ‘de veiligste in de Amerikaanse geschiedenis’ zijn geweest.

Langzaam maar zeker lijken ook meer en meer Republikeinen te twijfelen aan de claims van Trump. Een groep Republikeinse senatoren stelt dat ook Biden vanaf nu op de hoogte moet worden gehouden van de belangrijkste veiligheidsupdates. “Het lijkt erop dat hij de nieuwe president wordt,” zei senator Richard Shelby van Alabama. Anderen, onder wie senator Marco Rubio van Florida, hadden eerder al gezegd dat Biden moet worden bijgepraat, al stelde hij nog niet dat de Democraat waarschijnlijk de nieuwe president wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden