Nieuws

Biden wil recht op abortus voor alle staten verankeren

Amerikaanse president Joe Biden wil het recht op abortus voor de hele VS verankeren. Hij wil een uitzondering op de regels in de Senaat om zodoende een wet door het parlement te krijgen die het landelijke recht op abortus in ere herstelt.

ANP
Joe Biden tijdens de Navo-top in Madrid. Beeld Getty Images
Joe Biden tijdens de Navo-top in Madrid.Beeld Getty Images

Het gaat om een zogeheten filibuster, een praktijk waarmee senatoren debatten met lange redevoeringen soms eindeloos kunnen rekken om de behandeling van een wetsvoorstel te vertragen of blokkeren. Biden wil daar in het geval van abortuswetgeving een eind aan maken, met als doel de beslissing van het Hooggerechtshof terug te draaien.

De meeste wetgeving vereist steun van zestig van de honderd senatoren, maar de Democraten van Biden hebben momenteel maar vijftig zetels. De ‘uitzondering op de filibuster’ waar Biden om vraagt, zou de Democraten in staat stellen een wet aan te nemen die de toegang tot een abortusbehandeling verankert door middel van hun huidige, flinterdunne meerderheid en zonder steun van de Republikeinen. Vicepresident Kamala Harris kan als lid van de Senaat een beslissende factor zijn om een ‘gewone’ meerderheid te halen.

Controle op macht

Binnen Bidens eigen partij is niet iedereen voorstander van het schrappen van de filibusterregel, omdat die door elke partij met een krappe meerderheid wordt gezien als een nuttige controle op de macht. Het is tot nu toe niet gelukt de vijftig stemmen bij elkaar te krijgen die nodig zijn om de meer dan honderd jaar oude filibusterregels te veranderen.

De uitspraak van het Hooggerechtshof heeft na bijna vijftig jaar een einde gemaakt aan de nationale wetgeving die het beëindigen van een zwangerschap mogelijk maakt. Biden noemde het stemgedrag van de opperrechters op de Navo-top in Madrid ‘schandalig en destabiliserend’. Ongeveer de helft van de vijftig Amerikaanse staten vaardigt inmiddels wetten uit om de toegang tot abortus te beperken, terwijl een meerderheid van de Amerikanen vóór het toestaan van abortusbehandelingen is.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden