Nieuws

Biden voorkomt poging Trump om documenten bestorming Capitool geheim te houden

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag een poging van zijn voorganger Donald Trump geblokkeerd om documenten over de bestorming van het Capitool op 6 januari geheim te houden voor een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden. Biden bepaalde dat de documenten moeten worden vrijgegeven.

Het Parool
Aanhangers van oud-president Donald Trump tijdens de bestorming van het Capitool op 6 januari. Beeld AFP
Aanhangers van oud-president Donald Trump tijdens de bestorming van het Capitool op 6 januari.Beeld AFP

De papieren houden verband met het optreden van Trump op de dag dat een woedende menigte aanhangers van de voormalige president het Amerikaanse parlementsgebouw in Washington bestormde.

Trump probeerde het vrijgeven van de documenten tegen te houden. Volgens hem heeft hij als oud-president het privilege om gevoelige documenten geheim te houden. Juridische experts zijn verdeeld over de vraag of dit van toepassing is op een voormalig president.

De onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden wil vertrouwelingen van Trump vervolgen die weigeren mee te werken aan het onderzoek. De commissie werd opgericht om de rol te evalueren die Donald Trump heeft gespeeld bij de aanval op het Capitool. De meeste Republikeinse parlementsleden noemen de commissie een schertsvertoning en weigeren mee te werken.

De commissie heeft voormalig adviseurs van de oud-president gedagvaard vanwege hun rol tijdens de bestorming. Onder meer voormalig stafchef Mark Meadows en oud-adviseur Steve Bannon moeten uitleg geven, maar zij hebben tot nu toe geweigerd te verschijnen.

Aanhangers van Trump bestormden het Capitool op 6 januari van dit jaar in een poging de officiële bekrachtiging van Bidens verkiezingsoverwinning te voorkomen. Honderden sympathisanten van de voormalige president zijn sindsdien gearresteerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden