Nieuws

Biden verlaagt kosten 10-jarig sociaal plan tot 2 biljoen dollar

De Amerikaanse president Joe Biden en de Democratische leiders in het Congres hebben hun ambities voor een uitbreiding van het sociale vangnet in de VS verlaagd tot een pakket ter waarde van ongeveer 2 biljoen dollar (1,72 biljoen euro), meldt The New York Times. Aanvankelijk wilde Biden in de komende tien jaar 3,5 biljoen dollar besteden aan het terugdringen van klimaatverandering, onderwijs en een breed scala aan sociaal-economische kwesties.

Het Parool
President Joe Biden voor het Witte Huis in Washington D.C. Beeld AFP
President Joe Biden voor het Witte Huis in Washington D.C.Beeld AFP

Volgens de krant zou Biden al op vrijdag, in een besloten bijeenkomst met Democratische leiders, hebben toegegeven dat hij zijn plannen voor uitgaven op sociaal vlak zal moeten afschalen tot 2 biljoen dollar verspreid over tien jaar.

De Democratische partij heeft maar een krappe meerderheid in het Congres, dat bestaat uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Een handjevol leden kan daarbij al initiatieven van de president tegenhouden, omdat de Republikeinen hun steun sowieso zullen onthouden. Voor Biden begint de tijd echter te dringen om belangrijke wetten aan te nemen. Binnenkort zal de aandacht zich richten op de tussentijdse verkiezingen voor het Congres volgend jaar. De vraag is of de Democraten daarbij de controle zullen houden.

Biden is daarom afgereisd naar ‘swing state’ Michigan om een brug te slaan tussen verschillende kampen in zijn Democratische partij die al dan niet akkoord zijn met zijn voorstellen. Naast de uitgaven op sociaal vlak wil Biden de komende tien jaar ook 1 biljoen dollar (862 miljard euro) uitgeven aan infrastructuur. Ook dat plan krijgt hij maar niet door het Congres: de Senaat heeft het in augustus al goedgekeurd, maar het Huis heeft het nog niet ter stemming willen brengen.

“We lopen het risico onze voorsprong te verliezen”, zei Biden dinsdag in Michigan tijdens een toespraak waarin hij pleitte voor steun. “Als je je tegen deze investeringen verzet, ben je medeplichtig aan de achteruitgang van Amerika.”

Biden leek zich daarbij vooral te richten op de Democratische senatoren Joe Manchin van West Virginia en Kyrsten Sinema van Arizona, die zich verzetten tegen de omvang van zijn sociale plannen. Tegelijkertijd sprak hij er ook de progressieve Democraten in het Huis van Afgevaardigden mee aan, die hebben gezegd alleen voor zijn infrastructuurplan te stemmen als Bidens sociale plannen niet worden teruggeschroefd. Dat laatste lijkt nu dus wel te gaan gebeuren.

Ondanks de schijnbare impasse zei de Democratische senaatsleider Chuck Schumer zondag dat hij verwacht dat de verdeeldheid tussen conservatieve en progressieve Democraten kan worden weggenomen. “Ons doel is om beide wetten de komende maand aangenomen te krijgen”, zei Schumer tegen verslaggevers, doelend op november.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden