Nieuws

Biden presenteert ‘historisch’ investeringsplan van 2000 miljard

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een plan ter waarde van ruim 2000 miljard dollar aan investeringen in de Amerikaanse infrastructuur gepresenteerd. Met dat geld wil Biden wegen en bruggen herstellen, internettoegang verbeteren en de economie vergroenen.

Sam de Graaff
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Een plan met een schaal die we niet hebben gezien sinds de Tweede Wereldoorlog. Een pakket dat maar één keer per generatie voorkomt, vergelijkbaar met het ruimtevaartprogramma uit de vorige eeuw. Biden benadrukte gisteravond bij de presentatie van zijn ‘American Jobs Plan’ dat hij iets historisch voorstelt. De vrijgemaakte 2 biljoen dollar creëert volgens Biden ‘de sterkste, meest innovatieve economie ter wereld’. “Ja, het is groot. En ja, het is gedurfd. Maar ja, wij kunnen dit.” Biden belooft miljoenen nieuwe banen.

De grote ambities gaan gemoeid met grote uitgaven. De miljarden duizelen al snel. Een kleine greep: 115 miljard dollar om meer dan 30.000 kilometer aan wegen en 10.000 bruggen te moderniseren, er wordt 100 miljard geïnvesteerd in breedband-internet, 85 miljard gaat naar het openbaar vervoer en in totaal 500 miljard naar de ‘maakeconomie’. Ook opvallend: Biden trekt 45 miljard uit voor het vervangen van loden pijpleidingen, een probleem dat ook speelt in Amsterdam-Noord.

Al het geld komt bovenop het coronasteunpakket van 1,9 biljoen dollar. Bovendien is er nog een sociaal pakket met maatregelen in de maak, dat bijvoorbeeld gaat over kinderopvang en zorgverzekeringen.

‘Economie van onderaf opbouwen’

Volgens Biden komt het gisteren gepresenteerde pakket geen dag te laat. Niet alleen omdat de infrastructuur in de VS wel een likje verf kan gebruiken – een idee dat door veel Amerikanen, van Democraat tot Republikein, wordt gedeeld – maar ook om de concurrentie met China aan te kunnen. Het plan moet de economie van de VS bovendien grondig vergroenen.

“Dit is geen plan dat rommelt in de marge,” zei Biden bij de presentatie in Pittsburgh. De keuze voor die locatie was geen toeval. Pittsburgh, een oude industriestad in Pennsylvania, gold jarenlang als een symbool van het industriële verval van de VS. Inmiddels zit het weer in de lift dankzij investeringen in groene industrie en technologie. Biden belooft dergelijke ‘goedbetalende’ banen ook naar de rest van het land te brengen. “Het is tijd om onze economie van de grond af op te bouwen, niet van bovenaf. Dat heeft namelijk niet gewerkt.”

Biden slaat linksaf

Met het investeringsprogramma slaat Biden duidelijk linksaf. Hij kiest voor een sterke overheid. Een gevaarlijke keuze in een land als de VS, beseft de president. De plannen moeten worden betaald door het bedrijfsleven: Biden verhoogt het tarief van de vennootschapsbelasting van 21 naar 28 procent. Hij haastte zich erbij te zeggen dat het tarief nog altijd ruim onder de 35 procent ligt, waar het jarenlang op lag. Pas onder president Donald Trump werd het teruggeschroefd naar die 21 procent. “Hierover kan niemand klagen,” zei Biden.

Toch doen de Republikeinen dat wel, volop zelfs. Het probleem, zoals wel vaker: belastingverhogingen. Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat, zei dat Biden hem over het plan heeft gebeld. Hij zegt best te porren te zijn voor investeringen in infrastructuur, maar niet op deze manier. “Dit voorstel gebruikt ‘infrastructuur’ als een Paard van Troje om belastingverhogingen door te drukken.”

Ook vanuit Bidens eigen partij klinkt verzet. Alexandria Ocasio-Cortez, namens de Democraten lid van het Huis van Afgevaardigden en boegbeeld van de groene en progressieve stroming binnen de partij, vindt de plannen niet ver genoeg gaan. ‘Bij lange na niet voldoende,’ schreef ze op Twitter. Biden wacht al met al forse onderhandelingen, wil hij het pakket goedgekeurd krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden