Plus

Biden predikt eenheid bij beëdiging: ‘Met heel mijn ziel’

Zonder toeschouwers is Joe Biden woensdagavond om 18.00 uur Nederlandse tijd beëdigd tot de 46ste president van de Verenigde Staten.

Tom Kieft
null Beeld AFP
Beeld AFP

Dit is ons historische moment van crisis en uitdaging,” zei Joe Biden (78) in zijn eerste toespraak als staatshoofd. “Eenheid is de weg voorwaarts. We moeten nu samenkomen als Verenigde Staten van Amerika.”

Het werd een inauguratie zoals nooit eerder vertoond. Rond de National Mall bleef het vooral leeg en angstig; wel werd op sommige plekken elders in de stad uitbundig feest gevierd. Een aantal soldaten van de Nationale Garde werd op het laatste moment gewisseld, omdat ze via sociale media extreme denkbeelden hadden verspreid. Het gebrek aan vertrouwen was tekenend voor de sfeer waarin Donald Trump het land heeft achtergelaten. Voordat de ceremonie begon, werd de zetel van het Hooggerechtshof in de hoofdstad korte tijd ontruimd na een bomdreiging. Het bleek loos alarm.

Sprekend vanaf hetzelfde Capitool dat begin deze maand het decor was van een dramatische bestorming, beloofde Biden alles te doen om het tot op het bot verdeelde land weer bij elkaar te krijgen. Hij noemde niet eenmaal de naam van zijn ostentatief afwezige voorganger. Onder de gasten die wel bij de inauguratie waren, waren de oud-presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton met hun echtgenotes. Vicepresident Mike Pence nam de honneurs waar voor de vertrekkende ploeg.

Duizenden vlaggen

Twaalf minuten voor twaalf uur lokale tijd werd Biden ingezworen door opperrechter John Roberts. Biden begon aan een lange speech, die vooral heel erg des Bidens klonk: weinig politieke dogma’s, veel menselijkheid en goede wil. “Dit is een dag dat niet een kandidaat heeft

gewonnen; de democratie heeft gewonnen. We zullen het politieke extremisme tegemoet ­treden en verslaan.” Woorden alleen zijn daarvoor niet genoeg, aldus Biden, die constateerde dat ‘haat, het extremisme, de wetteloosheid, het geweld, de ziekte, werkloosheid en uitzichtloosheid’ het land in hun greep hebben gehouden. “Zonder eenheid is er geen vrede, alleen bitterheid en boosheid. Geen vooruitgang, alleen uitputtende verongelijktheid. Geen land, alleen een staat van chaos.”

In een andere verwijzing naar zijn voorganger beloofde hij de strijd aan te binden met valse feiten. “Iedere Amerikaan heeft de plicht de waarheid te verdedigen en de leugens te verslaan.”

Er hoefde deze keer in elk geval geen ruzie over de hoeveelheid toeschouwers te worden gemaakt. Vier jaar geleden leidde dat tot onenigheid, toen Trump volhield dat er meer mensen zijn inauguratie hadden bijgewoond dan dat er naar Barack Obama waren gekomen. Luchtbeelden bewezen het tegendeel, maar dat deerde Trump niet. Deze keer had Trump overigens zijn gelijk kunnen halen, want op de National Mall stonden nauwelijks mensen. Wel duizenden vlaggen, die het door de coronapandemie geplaagde volk vertegenwoordigden.

Sterrenparade

Biden werd ingezworen na Kamala Harris (56). Zij scheef zelf ook geschiedenis als eerste vrouwelijke vicepresident. Maar niet voordat een in een weelderige rode hoepeljurk geklede Lady Gaga het Amerikaanse volkslied had vertolkt. En Jennifer Lopez zong de klassieker This land is your land van Woody Guthrie.

Daarmee waren de Amerikaanse supersterren ook weer terug in het Washington dat ze zo hadden gemeden onder Trump. Na de plechtigheid brachten talloze beroemdheden in een online show een eerbetoon aan Biden. Het spits werd afgebeten door Bruce Springsteen. Ook Jon Bon Jovi, John Legend, de Foo Fighters, Demi Lovato en Justin Timberlake namen deel aan het concert ter ere van Bidens inauguratie.

Springsteen bracht van onderaan de trappen van het Lincoln Memorial in Washington het lied Land of hope and dreams ten gehore. Ook acteur Tom Hanks sprak: “De laatste paar weken, de laatste paar jaren, hebben we een diepe verdeeldheid en een zorgwekkende verbitterdheid gezien in ons land, maar vanavond overdenken we de Verenigde Staten van Amerika.”

Bijna aan het einde van het programma was er een gezamenlijke, vooraf opgenomen boodschap van oud-presidenten Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama. “Ik denk dat het feit dat wij hier met z’n drieën staan te praten over een vreedzame machtsoverdracht de institutionele integriteit van ons land laat zien,” zei Bush, de enige Republikein in het gezelschap.

Twitter heeft het officiële account van de Amerikaanse president (@POTUS) overgedragen aan Biden. Het eerste twitterbericht dat het Witte Huis de wereld instuurde was een videoboodschap waarin wordt opgeroepen tot eenheid en waarin hij ingaat op de coronacrisis.

“Het zijn zware tijden. Er konden vanochtend miljoenen Amerikanen niet naar hun werk. We lijden. We rouwen. En we worstelen. Het kan soms lijken alsof we nooit verdeelder waren, in meerdere opzichten. Maar dat kunnen we veranderen.”

Hoewel Trump zijn opvolger niet heeft gefeliciteerd, heeft hij wel een brief voor zijn opvolger achtergelaten in het Witte Huis, en die was volgens Biden zeer genereus. “Maar omdat het privé is, praat ik er pas over als ik er met hem over heb gesproken,” citeerde CNN de president, kort na diens intrek in het Witte Huis.

Felicitaties van over de hele wereld

Meteen na de inauguratie van Joe Biden en vicepresident Kamala Harris stroomden vanuit de hele wereld de gelukwensen binnen. Premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander reageerden namens Nederland.

De Britse premier Boris Johnson benadrukte dat Amerikaans leiderschap in de wereld cruciaal is, vooral op het gebied van klimaatverandering en bij de coronapandemie.

Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland, zei uit te kijken naar een nieuw hoofdstuk in de Duits-Amerikaanse vriendschap. Paus Franciscus heeft de nieuwe president gevraagd te streven naar ‘vrede en verzoening’.

De Ierse premier Micheál Martin sprak van een ‘historische dag’ omdat de VS voor het eerst een vrouwelijke vicepresident heeft gekregen. Er kwamen ook felicitaties uit Pakistan, Japan en India.

Het Witte Huis kondigde aan dat Biden als eerste zal bellen met de Canadese premier Justin Trudeau

om uit te leggen waarom hij de aanleg van een oliepijplijn tussen de VS en Canada stopzet. Bidens woordvoerster Jen Psaki liet weten dat er nog geen telefoontje met de Russische president Vladimir Poetin gepland staat. “De president wil zich concentreren op zijn partners en bondgenoten en de relaties weer opbouwen.”

Haast met terugdraaien beleid Trump

De nieuwe president Joe Biden heeft op zijn eerste werkdag meteen vijftien decreten ondertekend waarmee de meest omstreden beleidsmaatregelen van zijn voorganger Donald Trump worden teruggedraaid. Een greep:

- Mondkapjesplicht voor bezoekers van federale gebouwen.

- Herintreding tot het Klimaatakkoord van Parijs. Sinds 4 november 2020 maakte de VS geen deel meer uit van de wereldwijde coalitie tegen de ­opwarming van de aarde. In zijn campagne beloofde Biden te streven naar nul CO2-uitstoot in 2050.

- Intrekken toestemming omstreden Keystone XL-oliepijplijn tussen ­Canada en VS. De pijpleiding loopt dicht langs enkele indianenreservaten, en was jarenlang het centrum van acties van zowel indianen als de milieubeweging. Er komt ook weer een moratorium op gaswinning in een natuurgebied in de noordoosthoek van Alaska.

- Eerste aanzet om reisbewegingen vanuit islamitische landen weer toe te staan. Door de zogeheten moslimban konden inwoners van landen als Iran, Libië, Somalië en Venezuela niet meer naar de VS.

- Ondersteuning programma waarmee uitzetting van in de VS geboren kinderen van illegalen, de zogeheten dreamers, wordt voorkomen. Steden en districten die geen werktuig van de vreemdelingenpolitie willen zijn, hoeven niet meer te vrezen voor het dichtdraaien van de federale geldkraan.

- Er komt een groot onderzoek naar historische achterstanden van minderheden en beleid dat een discriminerende uitwerking heeft. Alle ministeries moeten binnen 200 dagen met voorstellen komen hoe op hun eigen terrein minderheidsgroepen een meer gelijke kans krijgen.

- Geen geld meer voor de muur langs de grens met Mexico. Biden heeft een einde gemaakt aan de noodtoestand die Trump uitriep om budget voor de bouw vrij te maken.

- De VS wordt weer lid van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden