Biden pareert aanvallen in eerste grote Democraten-debat

Joe Biden pareerde aanval na aanval in het eerste grote debat van de democraten. Helemaal ongeschonden kwam hij er niet uit.

Tom Kieft
Joe Biden ging direct in de aanval tegen Elizabeth Warren over de kwestie zorg. Beeld AP
Joe Biden ging direct in de aanval tegen Elizabeth Warren over de kwestie zorg.Beeld AP

In de Texaanse stad Houston stonden donderdag de overgebleven tien Democratische presidentskandidaten voor de verkiezingen in 2020 tegenover elkaar voor het inmiddels derde televisiedebat. Het was de eerste keer dat de drie ­belangrijkste kandidaten Joe Biden, Elizabeth Warren en Bernie Sanders elkaar tijdens zo’n ­debat troffen.

Biden, volgens de peilingen de grote kans­hebber, wist de spotlights op zich gericht te krijgen. Barack Obama’s voormalige vicepresident werd het vuur aan de schenen gelegd – van uitspraken uit het verleden, tot zijn visie op medische zorg. Met als resultaat dat Biden, die door de andere kandidaten vaak wordt afgeschilderd als ouderwets en niet radicaal genoeg, veruit de meeste spreektijd wist te krijgen. En hij maakte dit keer een sterke indruk.

Openingsvraag aan Biden: of hij vindt dat ­Warren en Sanders te ver links op het politieke spectrum zitten voor de mainstream Democraten. Kundig gebruikte hij het moment om het verdelende vraagstuk zorg aan te snijden. Zelf voorstander van de meer gematigde variant Obamacare, waarschuwde hij voor de hoge kosten voor de belastingbetaler van het voor iedereen geldende zorgprogramma Medicare For All, dat Warren en Sanders voor ogen hebben. Laatstgenoemde erkende dat zijn plan een hoog kostenplaatje met zich meebracht.

“Tot nu toe, mijn goede vrienden, hebben ze niet kunnen uitleggen waar ze dat geld vandaan willen halen,” besloot Biden.

Wapens

Na een aantal scherpe uitwisselingen, probeerde een aantal presidentskandidaten ook met verzoenende woorden de overeenkomsten ­tussen de partijgenoten van de verdeelde ­Democratische partij te benadrukken. Zij waarschuwden dat te veel verdeeldheid hen van hun gezamenlijke doel zou afhouden: het verslaan van de Republikeinse president Donald Trump.

“Een verdeeld huis houdt geen stand,” zei senator Amy Klobuchar, Abraham Lincoln in de burgeroorlog citerend. “En dat is niet hoe we dit gaan winnen.”

Na de reeks massaschietpartijen in de Verenigde Staten waren de tien kandidaten het in elk geval over één ding eens: nieuwe restricties op wapens hebben hoge prioriteit voor de Democraten.

Beto O’Rourke, voormalig congreslid van El Paso, dat recent werd geschokt door een bloe­dige schietpartij, wond er geen doekjes om toen hem werd gevraagd of hij als president het ­confisqueren van vuurwapens zou nastreven. Zijn antwoord: ‘Reken maar dat we jullie AR15’s en AK47’s komen ophalen’, werd in een mum van tijd trending topic op sociale media.

Pete Buttigieg raakte in het televisiedebat een gevoelige snaar toen hem werd gevraagd naar zijn grootste professionele tegenslag. De homoseksuele burgemeester van South Bend vertelde daarop over zijn publieke coming out; over de angst om het op zijn werk te vertellen, in een tijd dat Mike Pence (nu vicepresident), als openlijke tegenstander van het homohuwelijk de gouverneur was van de staat waar hij werkte.

Slavernij

Biden excelleerde in het debat, maar helemaal ongeschonden kwam hij er niet uit. Het lukte hem niet zich te ontdoen van een aantal spoken uit het verleden en zich op ideologische punten te verzoenen met de radicalere vleugel van de partij.

In de laatste minuten werd hij geconfronteerd met een uitspraak van veertig jaar geleden over integratie van scholen. Biden had destijds als senator gezegd dat hij het van de zotte vond ‘om zich verantwoordelijk te voelen voor iets wat 300 jaar geleden is gebeurd’, refererend aan de slavernij. Biden repliceerde met een onsamenhangend verhaal over zijn steun aan leraren en programma’s om Latijns-Amerikaanse kinderen te ondersteunen bij het leren van de taal, om te uit te komen bij Venezuela – dat 20 minuten daarvoor onderwerp van gesprek was.

Doodsbedreiging

Beto O’Rourke’s uitspraak dat hij ‘de vuurwapens komt ophalen’ was gewaagd. Republikeinse wapenliefhebbers grossieren al jaren in het angstbeeld dat Democraten hun wapens komen afpakken. Dat O’Rourke daar zo expliciet antwoord op gaf, werd door zijn linkse gevolg op sociale media onder luid gejuich ontvangen. Beto O’Rourke surft zelf ook vrolijk mee op de golf en is direct ­begonnen T-shirts met de uitspraak te verkopen. Maar van de andere kant van het spectrum leidde de uitspraak tot grote woede en verontwaardiging. Zelfs van een politicus. Een Republikeinse lid van het Texaanse Huis van Afgevaardigden, Briscoe Cain, wendde zich op Twitter tot Robert Francis, O’Rourke’s ­officiële voornaam en schreef: ‘Mijn wapen ligt klaar voor je.’ O’Rourke ­reageerde zelf ook weer op dit bericht, dat hij ziet als doodsbedreiging. ‘Dit is dus precies waarom u geen automatisch vuurwapen moet bezitten. En niemand anders trouwens.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden