Biden loodst steunpakket van 1900 miljard dollar door Congres

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn eerste aansprekende overwinning in het Congres te pakken. Het Huis van Afgevaardigden stemde woensdag in meerderheid voor het crisissteunpakket ter waarde van 1900 miljard dollar (bijna 1600 miljard euro) nadat eerder al de Senaat akkoord was gegaan met het plan.

ANP
De Amerikaanse president Joe Biden bracht eerder deze week een bezoek aan winkels in de stad Washington die zwaar door de coronacrisis zijn getroffen.  Beeld REUTERS
De Amerikaanse president Joe Biden bracht eerder deze week een bezoek aan winkels in de stad Washington die zwaar door de coronacrisis zijn getroffen.Beeld REUTERS

Biden rest nu alleen nog de taak zijn handtekening te zetten onder de wet. Dat gebeurt vrijdag.

De miljarden zijn bedoeld voor het bekostigen van vaccins en medische hulpmiddelen, en ook voor financiële noodhulp aan gedupeerden die hun baan zijn kwijtgeraakt, aan bedrijven en aan lokale overheden. Biden moet voor 14 maart zijn handtekening hebben gezet. Op die datum loopt de huidige werkloosheidsregeling af.

De eerste steuncheques van 1400 dollar (ruim 1170 euro) zullen naar verwachting nog deze maand beschikbaar komen. Volgens de Democraten zal de tijdelijke uitbreiding van het belastingkrediet voor kinderen met bijna 110 miljard dollar (ruim 92 miljard euro) helpen om de armoede onder kinderen te halveren. Belastingkwijtschelding voor werklozen en verlichting van de studieschuld zal nog eens miljoenen anderen helpen.

Verhoging minimumloon weggestemd

Het voorstel was eerder al door het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd, maar omdat de Senaat een aantal aanpassingen deed aan het plan, moest het Huis van Afgevaardigden nogmaals over het steunpakket stemmen. Zo werd onder andere een onderdeel over verhoging van het minimumloon tot 15 dollar (net geen 12,60 euro) per uur weggestemd.

Vanwege de ophanden zijnde noodsteun waren verschillende economen eerder al positiever over de groei van de Amerikaanse economie dit jaar. De steuncheques van 1400 dollar gelden niet voor de rijkste Amerikanen. Naarmate meer wordt verdiend, neemt het steunbedrag af. Amerikanen die 80.000 dollar (ruim 67.000 euro) of meer per jaar verdienen hebben geen recht op extra financiële steun.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden