Plus

Biden krijgt Senaat achter megapakket voor Amerikaanse infrastructuur

Een doorbraak(je) voor de Amerikaanse president Joe Biden: een ruime meerderheid in de Senaat heeft ingestemd met zijn enorme investeringspakket in de infrastructuur van het land. Bijzonder: ook zeventien Republikeinse se­natoren stemden voor.

Tom Kieft
De Amerikaanse president spreekt van een 'historische' deal. Beeld AP
De Amerikaanse president spreekt van een 'historische' deal.Beeld AP

Biden is uitzinnig over de volgens hem ‘historische’ deal en dat is niet geheel ten onrechte. Na maanden ­getouwtrek zijn de Democraten en Republikeinen het op hoofdlijnen eens geworden over een van de belangrijkste zaken op Bidens poli­tieke agenda. Met een prijskaartje van grofweg 1,2 biljoen dollar (omgerekend ongeveer 1020 miljard euro) is zijn infra­structuurplan de grootste infusie van federaal geld in Amerikaanse infrastructuur in meer dan een decennium.

Nog belangrijker voor de Democratische president is de steun van de zeventien Republikeinse senatoren, onder wie opperrepublikein Mitch McConnell, voor het plan. Het is een zeldzaam vertoon van gelijkgezindheid in het sterk gepolariseerde Amerika, waar de twee partijen elkaar doorgaans het licht niet in de ogen gunnen. Een week geleden werd het plan, dat een financiële injectie moet worden in wegen, bruggen en havens, nog door de Republikeinen van tafel geveegd.

De uitkomst van de stemming moet volgens Biden gezien worden als een inwilliging van zijn belofte een brug te zullen slaan tussen beide partijen. Na zijn verkiezing verzekerde de ervaren politicus – die als senator al te boek stond als pragmaticus – een president voor alle Amerikanen te zijn. Een belofte die zijn voorganger Trump overigens ook deed na diens verkiezing.

‘‘Geen van beide partijen kreeg alles wat ze wilden in deze deal,” zei Biden gisteren. “Maar dat is wat het betekent om compromissen te sluiten en consensus te smeden – dat is het hart van de democratie.”

Capitoolbestorming

Maar in kannen en kruiken zijn Bidens infrastructuurplannen nog niet. Verre van zelfs. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zullen zich nu nog over elk deelonderwerp buigen en het valt nog maar te bezien of de Republikeinen ook de uiteindelijke tekst zullen steunen. Politieke splijtzwammen als de Capitool­bestorming, racisme en Bidens coronakoers laten zien dat de vijandigheid tussen de Republikeinse partij, waar Trump nog altijd een grote vinger in de pap heeft, en de Democraten nog onverminderd groot is.

De Democraten mogen dan zowel ­in de Senaat als het Huis van Afgevaardigden de meerderheid hebben, dat betekent niet dat het een gelopen race is voor Bidens ambities. Ook vanuit de eigen gelederen lijken er problemen op te doemen voor de Amerikaanse president: de meer progressieve vleugel van de Democratische partij heeft al aangegeven de messen te slijpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden