PlusNieuws

Biden: ‘Ik zal een president voor alle Amerikanen zijn’

Joe Biden wil, als hij in november gekozen wordt tot Amerikaans president, een leider zijn die het land verzoent en beloofde de Verenigde Staten uit de duisternis van tegenstellingen te halen waarin het nu verkeert. Biden accepteerde met zijn speech donderdagavond, op de laatste dag van de Democratische Conventie, officieel de nominatie als presidentskandidaat van zijn partij.

Het Parool

Hij deed dat tijdens de afsluitende toespraak van de vierdaagse bijeenkomst. “Ik zal even hard werken voor mensen die niet op me gaan stemmen, als voor Amerikanen die wel op mij stemmen. Ik zal hoop boven vrees stellen. De pandemie die het land teistert biedt naast problemen ook ongekende mogelijkheden,” zei Biden.

Zonder zijn naam te noemen, haalde Biden hard uit naar president Donald Trump. “Een man die denkt dat het allemaal om hem draait. Met hem krijgen we de economie niet terug op de rails of de pandemie onder controle. Hij heeft er geen plan voor, ik wel. Hij is er niet in geslaagd ons te beschermen, hij heeft compleet gefaald.”

De Democraat beloofde een plan voor belastinghervorming, de versterking van de gezondheidszorg, sociale zekerheid en de aanpak van de klimaatcrisis. Ook zei hij zich in te spannen voor mensenrechten en behoud van menselijke waardigheid.

Het moment voor Biden om zich kandidaat te stellen, was de uitspraak van Trump over de extreemrechtse betogers in Charlottesville. Trump zei ook dat er aan de zijde van de blanke racisten ook zeer goede mensen aanwezig waren.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden tijdens zijn acceptatiespeech op de laatste avond van de vrijwel volledig ‘virtuele’ Democratische Conventie in Wilmington (Delaware). Beeld Reuters
De Democratische presidentskandidaat Joe Biden tijdens zijn acceptatiespeech op de laatste avond van de vrijwel volledig ‘virtuele’ Democratische Conventie in Wilmington (Delaware).Beeld Reuters

Biden werd geïntroduceerd met een video waarin zijn kinderen, ook de in 2015 overleden zoon Beau, de hoofdrol speelden.

Online en op tv

Normaal gesproken is de vierdaagse bijeenkomst een grote gebeurtenis waar sprekers een grote zaal vol aanhangers van de partij toespreken. Dit jaar was het vanwege het coronavirus vooral online en op televisie te volgen. Eerder deze week spraken kopstukken als Barack en Michelle Obama, Bill en Hillary Clinton, Bernie Sanders en kandidaat-vicepresident Kamala Harris de Democraten al toe.

Biden, vicepresident onder Barack Obama, neemt het op 3 november namens de Democraten op tegen zittend president Donald Trump, van de rivaliserende Republikeinse Partij. De conventie van die partij wordt komende week, ook zonder aanwezigheid van grote mensenmassa’s, gehouden.

In Washington keken mensen op een drive-in party vanuit hun auto naar grote schermen waarop de speech van Biden te zien was.  Beeld AFP
In Washington keken mensen op een drive-in party vanuit hun auto naar grote schermen waarop de speech van Biden te zien was.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden