Biden doet emotionele oproep voor strengere wapenwet: ‘Hoeveel bloed moet nog worden vergoten?’

De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdagavond een hartstochtelijk pleidooi gehouden om nu eindelijk echt eens werk te gaan maken van een strengere wapenwet. Hij probeerde daarmee de druk op het Amerikaanse Congres op te voeren om de verkoop van aanvalswapens en kogelmagazijnen aan banden te leggen.

Het Parool
President Joe Biden vanuit het Witte Huis, waar kaarsen waren aangestoken om de slachtoffers in alle Amerikaanse staten te herdenken. Beeld AFP
President Joe Biden vanuit het Witte Huis, waar kaarsen waren aangestoken om de slachtoffers in alle Amerikaanse staten te herdenken.Beeld AFP

De toespraak werd live op televisie uitgezonden, zenders onderbraken hun programmering ervoor. “Het is nu tijd om in actie te komen. Voor de kinderen die we hebben verloren, voor de kinderen die we kunnen redden. En voor het land dat we liefhebben. Laten we nu eindelijk iets doen”, aldus Biden.

Als onze wetgevers het nu opnieuw nalaten om op te treden, zo waarschuwde Biden verder, dan moeten de kiezers hun “verontwaardiging” gebruiken om het wapengeweld centraal te stellen in de tussentijdse verkiezingen van november.

De oproep van Biden komt na de recente schietpartijen in de Verenigde Staten, waarbij de afgelopen weken tientallen doden, onder wie veel schoolkinderen, vielen. “Hoeveel meer bloedvergieten zijn we bereid te accepteren”, zo zei Biden vanuit het Witte Huis, waar kaarsen waren aangestoken om de slachtoffers in alle Amerikaanse staten te herdenken.

Schietpartijen

Woensdag schoot een man vier mensen in een ziekenhuis dood, onder wie een chirurg, omdat hij nog steeds pijn had na een operatie. Vorige week dinsdag opende een 18-jarige man het vuur op een basisschool in Uvalde, Texas. De schutter verschanste zich in een klaslokaal en doodde 19 kinderen en twee leraren voordat hij door de politie werd doodgeschoten.

Een paar dagen daarvoor opende een eveneens 18-jarige man het vuur op een supermarkt in Buffalo, New York, waarbij tien mensen omkwamen en drie anderen gewond raakten. Op internet had de man aangegeven uit racistische motieven te handelen. Alle dodelijke slachtoffers waren zwart.

Daarop barstte er opnieuw een discussie los tussen de conservatieve Republikeinen, die op geen enkele wijze willen tornen aan het recht om een wapen te mogen kopen, en de Democraten die dat recht op zijn minst aan banden willen leggen.

New York scherpt wapenwet aan

In de Amerikaanse staat New York is donderdag een wetswijziging goedgekeurd die de wettelijke minimumleeftijd om een semiautomatisch geweer aan te schaffen verhoogt van 18 naar 21 jaar. Ook gelden er strengere regels voor het kopen van vuurwapens en andere militaire uitrusting. Daarnaast wordt het dreigen met massa-aanvallen voortaan als misdrijf gezien. Door de maatregelen moet de kans op massamoorden afnemen. Volgens gouverneur Kathy Hochul hebben wetgevers met het wetsvoorstel ingestemd als reactie op de dodelijke schietpartijen in Buffalo, New York en Uvalde, Texas vorige maand. De gouverneur moet de wet nog wel ondertekenen.

Als presidentskandidaat beloofde Biden strengere wapenwetgeving door te voeren om de tienduizenden jaarlijkse doden door vuurwapens in het land te verminderen. Biden en zijn partijgenoten hebben daar echter niet genoeg stemmen voor in het Congres. Dat ligt volgens de president deels aan de wapenlobby, die vooral in landelijke, dunbevolkte staten invloedrijk is. Die staten, waar wapenbezit wijdverbreid is, hebben een onevenredig grote vertegenwoordiging in de Amerikaanse Senaat, waar een meerderheid van 60 van de 100 stemmen nodig is om de meeste wetgeving aan te nemen.

Afgelopen maandag zei Biden al tegen verslaggevers in het Witte Huis dat hij als president niet de macht heeft om “een wapen te verbieden”. Maar hij zei ook te hopen dat na de recente aanslagen steeds meer mensen de noodzaak gaan inzien van een nieuwe wapenwet. “Dat hoop ik tenminste. We kunnen onszelf niet blijven herhalen.”

President Joe Biden  Beeld AP
President Joe BidenBeeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden