Nieuws

Biden: ‘Abortusoordeel geen reden tot uitbreiding Hooggerechtshof’

De Amerikaanse president Joe Biden ziet niets in het uitbreiden van het negenkoppige Hooggerechtshof, ondanks het feit dat hij het oneens is met recente beslissingen van het hof rond abortus en het dragen van vuurwapens.

Het Parool
null Beeld ANP / EPA
Beeld ANP / EPA

Het Hooggerechtshof oordeelde donderdag dat Amerikanen het grondwettelijke recht hebben buitenshuis een vuurwapen bij zich te dragen, wat staten als New York en Californië grotendeels hadden verboden. Vrijdag oordeelde het hof dat er geen federaal recht op abortus bestaat, maar dat het aan staten is om daarover te beslissen. In 26 staten wordt abortus direct of binnen afzienbare tijd illegaal.

Al langer gaan er in de VS stemmen op voor uitbreiding van het Hooggerechtshof, om zo van de meerderheid van de conservatieve leden, die zes van de negen zetels in het hof innemen, af te komen. Onder andere senator Elizabeth Warren riep er vorig jaar toe op. De Amerikaanse grondwet zegt niets over het aantal leden dat het Hooggerechtshof moet hebben. Het aantal leden is in de geschiedenis zes keer veranderd en ligt sinds 1869 op negen.

Hoewel Biden niet van plan is het hof uit te breiden, zoekt hij wel naar oplossingen voor het vervallen van het recht op abortus, zegt een woordvoerder. Er wordt gekeken naar presidentiële decreten die Biden kan uitgeven om de situatie te verbeteren. Maar geen enkel decreet kan ‘het gat vullen dat is ontstaan door deze uitspraak’ van het hof, waarschuwt de woordvoerder. “Dat kan alleen gevuld worden als het congres besluit te handelen.”

Biden had het Amerikaanse parlement vrijdag in een toespraak al opgeroepen wetten door te voeren die het recht op abortus vastleggen.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden