PlusAchtergrond

Bezoek van Poetin aan bezette stad Marioepol lijkt een ‘daad van provocatie’ van hem

De Russische president Vladimir Poetin is voor het eerst aan het front in Oekraïne geweest. Hij bracht zaterdag een bezoek aan de door Rusland bezette havenstad Marioepol en schiereiland de Krim, meldden Russische staatsmedia. Is het toeval dat Poetin twee dagen na een internationaal arrestatiebevel tegen hem zijn gezicht laat zien?

Het Parool
In Sebastopol op de Krim sprak Poetin met gouverneur Michaïl Razvozjajev en de orthodoxe geestelijke Tichon Sjevkoenov. Beeld ANP / EPA
In Sebastopol op de Krim sprak Poetin met gouverneur Michaïl Razvozjajev en de orthodoxe geestelijke Tichon Sjevkoenov.Beeld ANP / EPA

De enige beelden uit Marioepol van Poetins bezoek komen van de Russische staatstelevisie en zijn niet onafhankelijk geverifieerd. Foto’s van buitenlandse persbureaus zijn er niet. Die zijn er wel van zijn bezoek aan de Krim dit weekend, precies negen jaar nadat Rusland het Oekraïense schiereiland heeft geannexeerd.

Volgens het Russische staatspersbureau Tass vloog Poetin daarna per helikopter door naar Marioepol voor zijn eerste bezoek aan het bezette gebied in de Donbasregio sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne. Het bezoek was niet aangekondigd. Op beelden van Russische staatsmedia is te zien dat Poetin per helikopter met vicepremier Marat Choesnoellin door de stad rijdt. Choesnoellin informeert hem over de heropbouw van Marioepol. Poetin praat met inwoners op straat en bezoekt onaangekondigd een echtpaar dat overrompeld is door zijn komst.

‘Woon je hier leuk?’

Poetin vraagt de bewoners: “Woon je hier? Vind je het leuk?” “Heel erg,” antwoordt de vrouw. “Het is een klein stukje van de hemel dat we hier hebben nu.” Ze vouwt haar handen en bedankt Poetin voor ‘de overwinning’.

Het bezoek komt een dag nadat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde vanwege oorlogsmisdaden en het illegaal deporteren van honderden kinderen uit Oekraïne. Poetins woordvoerder noemde de beschuldiging ‘schandalig en onaanvaardbaar’.

De Russische president heeft zelf nog niet publiekelijk gereageerd, maar zijn bezoek aan de bezette gebieden wordt buiten Rusland gezien als daad van verzet en provocatie. De Russische bombardementen op een kraamkliniek en theater in Marioepol, waarbij vorig jaar honderden doden vielen, worden door de internationale gemeenschap beschouwd als oorlogsmisdaden.

Stad van oorlogsmisdaden

Marioepol telde voor de oorlog een half miljoen inwoners en was de thuisbasis van Azovstal, een van de grootste staalfabrieken in Europa. De Zuid-Oekraïense havenstad was in de eerste maanden na de invasie de brandhaard van de oorlog en is hevig beschoten. Na een lang en bloedig gevecht viel Marioepol in mei vorig jaar in handen van Rusland, dat daarmee de eerste grote overwinning vierde. De Oekraïense president Volodimir Zelenski beloofde deze week in zijn dagelijkse videoboodschap de stad te heroveren.

Omdat de Russen er daarna niet in slaagden de hoofdstad Kiev te veroveren, concentreerden ze zich op de verovering van de Donbas in het zuidoosten van Oekraïne.

Terwijl de Oekraïense president Zelenski geregeld het slagveld bezocht om het moreel van zijn troepen op te krikken, bestuurt Poetin grotendeels binnen de muren van het Kremlin zijn ‘speciale militaire operatie’ in het buurland. De Oekraïense regering heeft nog niet gereageerd op het bezoek van Poetin aan Marioepol.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden