Beurs hard onderuit door corona- en oliecrisis

Niet eens de coronacrisis, maar een bitter conflict om olie heeft maandagochtend de eerste beurskrach veroorzaakt sinds de financiële crisis van 2008. Shell verloor aanvankelijk ruim een vijfde van zijn waarde.

Herman Stil
null Beeld EPA
Beeld EPA

Laat nooit een goede crisis lopen, lijkt het devies. Midden in het mondiale coronainfarct heeft Saoedi-Arabië dit weekend besloten een robbertje te vechten met Rusland over de macht in de oliewereld. Vrijdag liepen onderhandelingen over verlaging van de olieproductie tussen oliekartel Opec – met Saoedi-Arabië als aanvoerder – en Rusland spaak.

Omdat de olieprijs vanwege de coronacrisis al bijna een kwart was gedaald, willen Opec-leden dat alle olielanden hun productie verlagen. Maar Rusland, dat geen lid is van het oliekartel, wil dat spel niet meespelen.

Een lesje leren

Daarop besloten de Saoedi’s dit weekend tot een machtsspel; zij gaan hun de productie komende maand 20 procent verhogen, officieel om hun inkomstenderving te compenseren. Maar achter de schermen willen ze vooral de Russen – die als een van de grootste ongebonden olielanden al jaren rebelleren – een lesje leren.

De reacties bleven niet uit. in De nacht van zondag op maandag daalde de olieprijs nog eens een kwart. Een vat Noordzeeolie kostte rond elf uur vanochtend nog maar 36,89 dollar. Vorige week maandag was dat nog 52,63 dollar.

“Het is deels strategie van Saoedi-Arabië, deels een gok,” zegt hoofdanalist Hugo Erken van Rabobank. “De Saoedi’s willen Rusland duidelijk maken dat ze zich aan de spelregels moeten houden.” Of het daarvoor, midden in de corona­crisis, een goed moment is, laat hij in het midden. “Dit is een machtsspel dat een keer uitgevochten moest worden.”

Achter de schermen

Of Saoedi-Arabië zijn dreigement echt uitvoert, hangt af van de onderhandelingen die nu zeker achter de schermen worden gevoerd. “Daar zal de VS als groot olieland ook een rol bij spelen,” zegt Erken. “President Trump heeft ongetwijfeld al gebeld met het Midden-Oosten. De Russen zullen concessies moeten doen, wellicht in het geheim. Hier is niemand bij gebaat.”

In het kielzog van de olieruzie kelderden ook de beurzen; eerst in Azië, maandagochtend ook in Europa. In Milaan ging de beurs bijna 9 procent onderuit. De Amsterdamse beurs opende bijna 7 procent lager. De AEX-index, die de 25 belangrijkste fondsen van de Amsterdamse beurs volgt, kelderde in één klap onder de 500 punten.

Nog geen drie weken geleden stond de beursthermometer nog op bijna 630 punten – ruim 21 procent hoger.

“Je ziet wel vaker dat beurzen heel heftig reageren op zulke ontwikkelingen,” zegt Erken. “Beleggers zijn niet altijd de beste graadmeter. Maar als dit lang gaat duren, zal die turbulentie zeker aanhouden.”

Krimp verwacht

De olieoorlog komt boven op de coronacrisis, die nu vooral Europa in zijn greep heeft. Italië heeft de regio’s waar zijn economie op drijft goeddeels afgesloten, wat grote gevolgen zal hebben voor de economie van het land.

Ook coronamaatregelen in Duitsland en Frankrijk, de andere pijlers van de Europese economie, drukken de vooruitzichten.

De Italiaanse regering heeft al forse financiële maatregelen aangekondigd om de economische gevolgen van de coronacrisis te compenseren. Het Nederlandse kabinet voelt nog niet voor ‘drastische maatregelen’ om de effecten van het coronavirus op de economie op te vangen. “We kunnen een stootje hebben als Nederland,” zegt premier Mark Rutte.

Nog zonder rekening te houden met de olie­crisis schat Rabobank dat onze economie voor het eerst sinds 2013 zal krimpen.

Rutte: te vroeg voor coronamaatregelen economie

Het kabinet voelt nog niet voor ‘drastische maatregelen’ om de effecten van het coronavirus op de economie op te vangen. “We kunnen een stootje hebben als Nederland,” zegt premier Mark Rutte.

Volgens de regeringscoalitie zijn de verliezen op de beurs ‘zorgelijk’, maar de meeste partijen achten het nog niet noodzakelijk om in te grijpen. Het virus is allereerst een gezondheidscrisis, benadrukken politici.

Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in ons blog.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden