Betogers Hongkong nemen geen genoegen met uitstel wet

De geest van de protesten in Hongkong is nog niet terug in de fles, ondanks het uitstel van de omstreden uitleveringswet aan China. De betogers eisen afstel van de wet, alsmede het aftreden van Carrie Lam, de hoogste leider.

Tom Kieft
Demonstranten hadden vanochtend gasmaskers op en paraplu’s mee, voor het geval de politie weer traangas zou gebruiken. Beeld AFP
Demonstranten hadden vanochtend gasmaskers op en paraplu’s mee, voor het geval de politie weer traangas zou gebruiken.Beeld AFP

Alsof het een gewone maandag was stroomden de meeste kantoren en bedrijven in Hongkong vanmorgen weer vol, ondanks de gisteren aangekondigde algehele staking. De gemoederen in de stad zijn echter geenszins bedaard. Honderden demonstranten overnachtten na het massale protest van gisteren voor de deur van het hoofdkantoor van de Hongkongse overheid.

De betogers verkasten op verzoek van de politie vanochtend van de straat, zodat het verkeer weer kon doorstromen. Ze weken uit naar een park. In tegenstelling tot woensdag ging het optreden van de politie op streng aandringen van de overheid niet gepaard met geweld. Vorige week werd met rubber kogels geschoten en traangas ingezet.

Na een week van protest, gericht tegen de omstreden uitleveringswet aan China, kondigde de hoogste leider van Hongkong, Carrie Lam, ­zaterdag uitstel van de wet aan. Ook betuigde ze spijt voor het gewelddadige optreden van de ­politie bij de protesten. Maar het uitstel is voor de demonstranten too little, too late. Gisteren volgde het derde, met afstand grootste protest tegen de uitleveringswet. Bijna 2 miljoen van 7 miljoen inwoners tellende stad zouden volgens de organisatoren van het protest de straat op zijn gegaan. De politie zei dat er op het hoogtepunt 338.000 betogers op de been waren.

Macht van Peking

De demonstranten willen definitief afstel van de wet en inmiddels ook: het aftreden van Lam. De uitleveringswet wordt zo gehaat, omdat men het ziet als een middel van Peking om zijn greep op Hongkong te versterken. Hongkong werd in 1997 onderdeel van China, maar geniet vooralsnog een relatief autonome status.

De betoging kreeg vanochtend nog een steuntje in de rug met de onverwachte vrijlating van prominente demonstrant Joshua Wong. De leider van de zogenaamde paraplubeweging die vijf jaar geleden de straat op ging en meer democratie eiste, had drie maanden gevangenisstraf gekregen, maar werd vandaag na twee maanden plots vrijgelaten. Of er een verband is met de huidige protesten, en onrust is niet bekend.

Bang de overheid nog verder tegen zich in het harnas te jagen is Wong niet. Direct na zijn vrijlating hield hij een persconferentie, waarin hij Lams aftreden eiste vanwege het politiegeweld. “Ze moet de schuld op zich nemen en opstappen,” zei Wong. Na de persconferentie legde hij bloemen voor een winkelcentrum waar zaterdag een demonstrant stierf na van het gebouw te zijn gevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden