PlusNieuws

Betekent het ‘Pork Pie Plot’ het einde van Boris Johnson?

Is Boris Johnson bezig aan zijn laatste weken als premier? Steeds meer parlementariërs uit zijn eigen Conservatieve Partij lijken uit te zijn op een leiderschapsverkiezing. Een groep van twintig van hen zou bezig zijn met het verzamelen van de benodigde handtekeningen.

Sam de Graaff
Boris Johnson voor 10 Downing Street, de ambtswoning van de Britse premier. Beeld REUTERS
Boris Johnson voor 10 Downing Street, de ambtswoning van de Britse premier.Beeld REUTERS

Vertrouwelingen van Johnson omschrijven het plan van de twintig schertsend als het ‘Pork Pie Plot’ – de vleespasteisamenzwering. Een van de parlementariërs die bij het plan betrokken zou zijn, Alicia Kearns, vertegenwoordigt het kiesdistrict Rutland en Melton – de geboorteplaats van de (in Engeland) wereldberoemde Melton Mowbrayvleespastei. Bovendien: een pork pie of ‘porky’ is plat Engels voor een leugen.

Het ‘Pork Pie Plot’ dus. Britse media staan de afgelopen dagen sowieso vol plannen met namen die regelrecht afkomstig lijken uit een middelmatige spionagethriller. Neem ‘Operation Save Big Dog’, het plan om de fouten van Johnson in de schoenen te schuiven van zijn naaste medewerkers.

Of ‘Operation Red Meat’, de nog opmerkelijkere en dubieuze bijnaam van een charmeoffensief dat de premier volgens politieke tegenstanders zou hebben geopend. Een aantal plannen dat deze week werd geïntroduceerd – aanpassing van de financiering van de BBC, versoepelde coronamaatregelen, strenger optreden tegen migranten op het Kanaal – vinden zij wel erg opmerkelijk getimed.

Koffer vol wijn

Hoe ludiek de bijnamen ook klinken, Johnson zal er niet om kunnen lachen. De parlementariërs achter het ‘Pork Pie Plot’ lijken volgens Britse media een serieuze kans te maken om 54 handtekeningen te verzamelen onder de 360 Conservatieve afgevaardigden. Halen zij die drempel, dan volgt een leiderschapsverkiezing, een risico voor de premier.

Reden voor alle onvrede is ‘Partygate’. De afgelopen weken wordt er steeds meer bekend over een nog onbekend – maar groot – aantal borrels en feestjes dat tijdens de lockdowns in en rond het kabinet van Johnson zou hebben plaatsgevonden.

Het pijnlijkst (tot nu toe): een borrel aan de vooravond van de uitvaart van prins Philip, midden in een lockdown, waarvoor zelfs een koffer vol wijn de tuin van Downing Street 10 in zou zijn gesleept.

Johnson zei dinsdag in een – volgens Britse media ‘rampzalig’ – interview met Sky News dat hij niet wist dat de feestjes tegen de regels waren. Maar volgens zijn oud-adviseur Dominic Cummings was de premier ten minste voor één feestje gewaarschuwd.

Zwaard van Damocles

Johnson wordt al zijn hele politieke loopbaan achtervolgd door schandalen, tot nog toe zonder daaronder te lijden. Inmiddels zakt hij wel weg in de peilingen. Dat lijkt dan ook de belangrijkste verklaring voor de actie van de ‘samenzweerders’, die vooral afkomstig zijn uit voormalig Labourgebied – ze dreigen hun parlementszetel te verliezen.

De Britse krant The Guardian schrijft over een ‘giftige sfeer’ in de partij. En tijdens een debat liepen de gemoederen woensdag hoog op. Conservatief parlementslid en oud-minister David Davis riep Johnson zelfs op te vertrekken: “In vredesnaam, ga.”

Overigens hangt er nóg een zwaard van Damocles boven Downing Street. Topambtenaar Sue Gray werkt op dit moment aan een rapport over Partygate, waarvoor ook Johnson is gehoord. Wanneer het rapport uitkomt, is onduidelijk – mogelijk eind deze week al. Explosief wordt het zeker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden