Bernie Sanders voorspelde zegeclaim Trump heel precies

Lang voor alle stemmen geteld zijn, claimt Donald Trump al de verkiezingswinst. Voor sommigen kwam dat niet geheel als verrassing, maar zo precies als Bernie Sanders het voorspelde, deed niemand. Zijn voorspelling lijkt nu bijna woord voor woord uit te komen.

Olaf Heyblom
Bernie Sanders. Beeld AP
Bernie Sanders.Beeld AP

In een interview met talkshowhost Jimmy Fallon op 23 oktober wordt Sanders, als Democraat zelf lang in de race om het op te nemen tegen Trump, gevraagd wanneer hij denkt dat de uitslag bekend is. Zijn nauwkeurige voorspelling van de zegeclaim doet nu weer de ronde op Twitter.

“Uit onderzoek blijkt dat Democraten vaker per post stemmen, terwijl Republikeinen vaker naar het stembureau gaan op verkiezingsdag,” vertelt Sanders. “Staten als Pennsylvania, Michigan en Wisconsin ontvangen grote hoeveelheden stemmen per post. Die staten kunnen, om slechte redenen, pas op verkiezingsdag beginnen met het verwerken van die stemmen. De eerste stemmen die worden geteld, zijn dus hoogstwaarschijnlijk diegene die op verkiezingsdag binnenkomen.”

De eerste resultaten zouden volgens Sanders meer in het voordeel van Trump leunen, omdat de stemmen die binnenkomen op het stembureau als eerste worden geteld en dat overwegend Republikeinse stemmen zijn. Die voorspelling is inmiddels werkelijkheid geworden: in alle drie de staten ligt de huidige president momenteel voor op zijn Democratische uitdager.

Sanders gaat verder door de reactie van Trump vast op te tekenen: “Het zou heel goed kunnen dat hij tijdens de verkiezingsnacht om 22.00 uur op tv komt en zegt tegen de kijkers: ‘Amerikanen, ik wil jullie bedanken voor mijn herverkiezing. Het zit erop!’” Ook dat is inmiddels gebeurd. In een speech heeft Trump de overwinning al geclaimd.

Fraude

“Maar de volgende dag, als ook alle stemmen per post zijn geteld, blijkt dat Biden toch de meeste stemmen heeft in die staat,” vervolgt Sanders. “En op dat moment zegt Trump: ‘Zie je nou? Ik zei toch dat stemmen per post frauduleus zijn. We gaan niet weg uit het Witte Huis.’”

Met die laatste voorspelling was Sanders, naar nu blijkt, nog terughoudend. Trump, altijd al fel tegenstander van stemmen per post, spreekt al van fraude. “Dit is fraude ten opzichte van het Amerikaanse volk. Dit is een schande. Want eerlijk, wij hebben deze verkiezingen gewonnen,” aldus Trump in een speech. Bewijs van fraude geeft Trump niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden